BORZALOM: Idős ázsiai nőt rugdostak össze a nyílt utcán, keresik a támadót

Az amerikai hatóságok keresnek egy férfit, aki két napja rasszista szitokszavakat kiabálva brutálisan bántalmazott egy 65 éves ázsiai-amerikai nőt a New York-i Times Square közelében, megtalálásához kérik a lakosság közreműködését.

BORZALOM: Idős ázsiai nőt rugdostak össze a nyílt utcán, keresik a támadót
Fotó: AP

Az utóbbi időben megszaporodtak az Egyesült Államokban az ázsiai származásúak elleni támadások.

A rendőrség a tettes körözéséről szóló plakátokat ragasztott ki kedden Manhattanben, a hirdetmény szerint 2500 dollár jutalmat ajánl fel annak, aki a köztéri kamerák felvételén látható támadó nyomára vezeti a hatóságokat.

Egyúttal a rendőrség megrótta azokat a járókelőket, akik tétlenül nézték, amint a hétfőn történt esetben

a férfi minden előzmény nélkül hasba rúgta a nőt, földre lökte és rátaposott az arcára, egyebek közt azt kiabálta közben, hogy "te nem tartozol ide".

Kamerafelvételek tanúsága szerint két, biztonsági őrnek tűnő férfi egy közeli épület bejáratánál szintén tétlenül végignézte az esetet, és még akkor sem siettek az áldozat segítségére, amikor a földön feküdt, és a tettes sietség nélkül elment a helyszínről. A biztonsági őröket munkaadójuk azóta felfüggesztette az ellenük szóló nyomozás idejére.

A környéken az AP hírügynökség szerint általában sokkal több rendőr járőrözik, mint másutt az országban, a hétfői incidens idején azonban egy sem volt a közelben.

A nő súlyos sérüléseket szenvedett, kórházba szállították, de kedden már kiengedhették egy kórházi szóvivő szerint.

A New York-i esetet több olyan támadás előzte meg az országban, amelyet ázsiai származású amerikaiak ellen követtek el. A legsúlyosabb március közepén történt Georgiában: egy lőfegyveres támadó egymás mellett lévő masszázsszalonokban agyonlőtt nyolc embert, köztük hat ázsiai származású nőt.

Az ázsiaiak elleni támadásokat sokan összefüggésbe hozzák azzal, hogy a világot sújtó koronavírus-járvány Kínából indult ki, és Donald Trump volt elnök többször rasszista kifejezéseket használt ezzel kapcsolatban, például "kínai vírusnak" nevezte a koronavírust.

New Yorkban az idén már 33, gyűlöletből fakadó támadás történt, míg a tavalyi év azonos időszakában 11.

MTI