"Mintha mi lennénk a hibásak azért, hogy Robert Fico majdnem meghalt" - a Smer képviselői megbékélést akarnak, de a médiát és az ellenzéket bírálják

camera

1

"Mintha mi lennénk a hibásak azért, hogy Robert Fico majdnem meghalt" - a Smer képviselői megbékélést akarnak, de a médiát és az ellenzéket bírálják

Fotó: TASR 

Megosztás

„A Robert Fico elleni merénylet de facto támadás volt a demokrácia ellen Szlovákiában” – jelentette ki Ľuboš Blaha a Smer-SD képviselőinek keddi sajtótájékoztatóján, amelyen az aktuális politikai helyzetről tájékoztattak.

„Ez a cselekmény politikai indíttatású volt, és valaki kiprovokálta az elkövetőt. Ennek véget kell vetni” – folytatta Blaha, hozzátéve, bízik benne, hogy a kormánykoalíció elleni támadások abbamaradnak, és “a szlovák ellenzék, vagy legalábbis az a része, akinek van józan esze, ezt meg fogja érteni”.

Ľuboš Blaha áldozathibáztatást emleget, azt állítja ugyanis, hogy a média egy része és bizonyos politikusok is ezt teszik. “Mintha mi lennénk a hibásak azért, hogy Robert Fico majdnem meghalt” – szúrta oda.

A sajtótájékoztatón ismertették a kormánykoalíció által kiadott határozatot, amely egyfajta „kézfogásként” szolgál. A parlament alelnöke szerint korrekt, a békét elősegítő nyelvezettel íródott.

“A megbékélés jelét szeretnénk küldeni” – hangsúlyozták.

A határozatban a Smer képviselői arra is felszólítják a civil szektort és a médiát, hogy “hagyják abba a gyűlöletbeszédet, hogy a média tényekre és ne a gyűlöletre alapozzon”.

A képviselők a sajtótájékoztatón „Ficóért, Szlovákiáért“ feliratú kitűzőt viseltek. Hangsúlyozták, megbékélést akarnak, de emlékeztettek arra, hogy nem felejtik el a merénylet okait, majd ismét a médiát és az ellenzéket okolták. “Miért döntött úgy a pacifista, hogy fegyvert fog, és megöli a miniszterelnököt”- tette fel a kérdést Erik Kaliňák.

A képviselő a sajtótájékoztatón részleteket olvasott fel olyan újságcikkekből, amelyek a merénylet jelentek meg. Bírálta a kommentárok szerzőit, amiért szerinte uszították a nyilvánosságot.

Azt is kifogásolta, hogy a média részéről nem hangzott el bocsánatkérés a történtek kapcsán, mindössze az egykori újságírótól, Karol Lovaštól, aki Kaliňák szerint nem járult hozzá a helyzet kialakulásához.

Robert Kaliňák szerint a merénylet utáni megbékélési törekvést nem szabad összetéveszteni a vaksággal. A miniszterelnök-helyettes azt állítja, hogy a Smer Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után is békülési törekvést mutatott, ami kudarcot vallott.

Kaliňák bírálja a médiát amiatt, hogy kifogásolták a parlamenti ülések folytatását, azzal érvelve, hogy ez növeli a feszültséget az országban. A védelmi miniszter szerint szükséges, hogy az élet menjen tovább, és folytatódjon a politikusok munkája, mert ha a kormány megijedne, a merénylő elérné a célját.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program