Minden nap katasztrófa a kultúrára nézve, amit Šimkovičová a tárca élén tölt

camera

1

Minden nap katasztrófa a kultúrára nézve, amit Šimkovičová a tárca élén tölt

Fotó: TASR 

Megosztás

Martina Šimkovičovának nincs semmi építő elképzelése a tárcájáról – jelentette ki az SNS-es kulturális miniszter leváltására összehívott rendkívüli parlamenti ülésen Zora Jaurová (PS), a törvényhozás kulturális bizottságának alelnöke. Meggyőződése, hogy az SNS tudna alkalmasabb minisztert találni a posztra.

Jaurová szerint Šimkovičová nem alkalmas a tárca vezetésére, és minden egyes nap katasztrófa a kultúrára nézve, amit a tárca élén tölt. „Semmit nem tesz, csak rombolja mindazt, amit előtte kiépítettek”- szögezte le.

A TASR szerint azt is hangsúlyozta, Šimkovičová nem foglalkozik a kulturális infrastruktúra transzformációjával, semmit nem tudni arról, milyen tervei vannak a felgyorsult digitális fejlődéssel kapcsolatban, amely hatással vannak a művészetekre és az alkotási folyamatokra, és hogyan akarja biztosítani a több lábon álló finanszírozási rendszert. Ellenkezőleg, a közszolgálati média likvidálásán, függetlensége megszüntetésén dolgozik, képviselői javaslatokon keresztül felszámolja a kulturális támogatási alapokat, emellett méltatlanok a megnyilvánulásai.

Jaurová szerint a miniszter szakmailag felkészületlen, nincs áttekintése az ágazatról, nincsenek vezetői tapasztalatai, sem kellő érzékenysége, empátiája, kulturáltsága, hogy tágabb összefüggésekben tekintsen a kulturális életre.Šimkovičová nap mint nap bebizonyítja, hogy egyáltalán nem lett volna szabad kinevezni, és azt is, hogy le kell mondania – jelentette ki Mária Kolíková (SaS) a miniszter leváltására kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen. Hozzátette, hogy pontosan a kulturális szabadság vezet el a társadalom összefogásához

„A művészetek szabadsága támaszthatja fel a társadalmunkat, a miniszter asszony diktátumai pedig éppen ezt veszélyeztetik. A kultúrában nem létezik ilyen parancsolgatás” – jelentette ki Kolíková. Toleranciára és a kisebbségek, az eltérő vélemények elfogadására szólított fel. Leszögezte, hogy a kulturális tárcának szabadságot, egyenlőséget, toleranciát és az emberi méltóság tiszteletét kell magából sugároznia, Šimkovičovának pedig azért is távoznia kellene, mert egyáltalán nem bírja a kritikát. „A társadalmat azok bomlasztják, akik gyűlöletet keltenek, és nem tűrik a szellem szabadság” – tette hozzá.

Az SaS számos intézkedése és nyilatkozata miatt is bírálja Šimkovičovát, emellett alkalmatlan, dezinformációkat terjeszt, a művészeket és az újságírókat támadja, és megsérti a jogalkotási folyamat szabályait. „A kormány célja a közszolgálati média teljes leépítése. Kormánybarát, álhíreket sugárzó, félretájékoztató médiumot akar belőle csinálni, így akadályozva, hogy a lakosság valós információkhoz jusson” – jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS elnöke. A párt szerint a miniszter alkalmatlan, nincsenek elképzelései, csupán politikai ellenőrzés alá akarja vonni a független közintézményeket.

Karol Farkašovský (SNS) a minisztérium előző vezetését bírálta, amely szerinte észrevehetetlen volt, és úgy is nézett ki a kulturális élet, mivel senki nem harcolt érte. Felidézte, hogy az előző vezetés alatt megszüntettek egyes honlapokat, holott azonos mércével kellene mérni.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program