Sting és a Coldplay tagjai is követelik, hogy engedjék szabadon a halálraítélt iráni rappert

camera

1

Sting és a Coldplay tagjai is követelik, hogy engedjék szabadon a halálraítélt iráni rappert

Forrás: Youtube (Toomaj) 

Megosztás

Több mint száz művész, előadó, köztük Sting és a Coldplay tagjai, valamint emberi jogi aktivisták írtak alá petíciót pénteken, melyben a halálraítélt iráni rapper, Tomádzs Szalehi szabadon bocsátását követelik.

“Szalehi halálos ítélete a három évig tartó, letartóztatással, börtönnel és kínzással járó zaklatás csúcspontja” – áll a londoni székhelyű Index on Censorship nevű szervezet petíciójában. Az MTI beszámolója szerint az énekes számos dalában felhívta a figyelmet az iráni emberi jogi helyzet problémáira.

“Engedni kell, hogy a művészet bírálja, provokálja, megkérdőjelezze a hatalom tekintélyét” – hangsúlyozzák az aláírók, hozzátéve; “egy művészt sem szabad kitenni semmilyen bírósági zaklatásnak, nemhogy halálra ítélni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogának gyakorlása miatt”. 2023 októberében Szalehit az Index on Censorship szólásszabadságért díjjal tüntette ki művészeti kategóriában.

“Elborzasztó a tény, hogy ezt a szerencsétlen zenészt kivégzéssel fenyegetik, csak mert kifejezte véleményét” – mondta Tamara Barschak zeneszerző és zongoraművész a The Guardian című brit lapnak.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program