Tavaly több mint 60 rendőr és négy fegyőr ellen indult büntetőeljárás, a legtöbb esetben jogkörrel való visszaélésről volt szó

camera

1

Tavaly több mint 60 rendőr és négy fegyőr ellen indult büntetőeljárás, a legtöbb esetben jogkörrel való visszaélésről volt szó

-illusztráció- (Fotó: TASR) 

Megosztás

Tavaly összesen 62 rendőr, továbbá a Büntetés-végrehajtási Testület (ZVJS) négy, valamint a Pénzügyi Hatóság (FS) 26 tagja ellen indult büntetőeljárás. 2022-höz képest 6 fővel többet gyanúsítottak meg a bűnüldöző fegyveres testületek tagjai közül, számolt be róla a TASR.

Az eljárások döntő részét a belügyminisztérium Belső Ellenőrzési Hivatala (ÚIS) indította, a többit a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – derül ki a belügyminisztérium által közzétett éves jelentésből.
2023-ban összesen 84 büntetőeljárás indult a rendőri testület tagjai ellen, a legtöbbször, 45 esetben jogkörrel való visszaélés miatt. 10 esetben indult eljárás élet és testi épség veszélyeztetése, például testi sértés miatt, 7 esetben vagyon elleni bűncselekmény miatt.

A büntetés-végrehajtási alkalmazottak ellen például testi sértés, lopás, tudatmódosító szer hatása alatt elkövetett veszélyeztetés miatt indult eljárás.

Ez is érdekelheti


A Pénzügyi Hatóság alkalmazottai ellen összesen 48 bűncselekmény elkövetése miatt indult eljárás, főleg korrupció és jogkörrel való visszaélés, továbbá élet és testi épség veszélyeztetése és vagyon elleni bűncselekmények miatt.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program