Kétes cégen keresztül adja el az állam a bősi vízerőmű által termelt áramot

camera

1

Kétes cégen keresztül adja el az állam a bősi vízerőmű által termelt áramot

Fotó: Paraméter 

Megosztás

Az állami Vízgazdálkodási Építővállalat (VV) – amely durván 10 éve a környezetvédelmi minisztérium alá tartozik – a bősi vízerőműből származó villamos energia eladására vonatkozóan kötött szerződést május elsejei hatállyal az ismeretlen, nemrégiben alapított Djerelo nevű céggel.

A cégtulajdonos egy bizonyos Lyudmila Metelská, és további két ukrán személy is szerepel a nyilvántartásban – hívta fel a figyelmet a DenníkE.

A pozsonyi Széplak (Obchodná) utcán, egy fiókcímen található cég a FinStat adatai szerint tavaly 26 ezer eurós árbevételt könyvelt el, annak ellenére, hogy nemcsak az említett jövedelmező szerződést kötötte meg Tomáš Taraba minisztériumával, hanem két másik villamosenergia-szállítási szerződést is a Szlovák Villamos Távvezeték Rendszerrel (SEPS), amely a pénzügyminisztérium alá tartozik.

A lap szerint az összes szerződést a jelenlegi koalíció hivatalba lépése után írták alá.

A Vízgazdálkodási Építővállalat az ország egyik legnagyobb villamosenergia-termelője. Évente körülbelül 2 TWh villamos energiát ad el, ennek négyötödét pedig Bősön állítják elő.

Az Energie-portal.sk szerint az állami cég teljes egészében a szlovák piacon értékesít, a magasabb áraknak köszönhetően pedig a nyeresége a korábbi mintegy 2-4 millió eurós szintről 113 millióra ugrott.

Míg az állami vállalat ezidáig kizárólag nagykereskedőkön, így az SPP-n, a ZSE-n vagy a VSE-n keresztül értékesítette az áramot, a múlt héttől az említett cég is bekerült a partnerei közé.

A szerződés megkötésére alig két hónappal azután került sor, hogy Peter Molda, a Život-NS párt korábbi főtitkára átvette az állami vállalat vezetését. A párt elnöke korábban Tomáš Taraba volt – mutatott rá az Energie-portal.sk.

A portál érdeklődésére a környezetvédelmi minisztérium és a Vízgazdálkodási Építővállalat sem reagált.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program