Fico úgy tesz, mintha gázról tárgyalt volna Azerbajdzsánban, közben meg fegyverekről bizniszeltek

camera

1

Fico úgy tesz, mintha gázról tárgyalt volna Azerbajdzsánban, közben meg fegyverekről bizniszeltek

Robert Fico (Fotó: TASR) 

Megosztás

Robert Fico kormányfő a hét elején több minisztériumi képviselővel Azerbajdzsánban járt, ahol a hivatalos jelentés szerint az azeri gáz beszállításának lehetőségéről tárgyaltak. A delegációt viszont főként a fegyvergyártásban érdekelt személyek is elkísérték.

A DenníkE szerint a gázról semmi fontosban nem sikerült megegyezni, ellenben aláírtak egy megértési memorandumot és megállapodást a katonai-technikai együttműködésről. Fico Bakuban közölte, hogy imponál számára Ilham Aliev államfő „pragmatikus” tekintélyelvű rezsimje, aki hozzá hasonlóan szintén „a világ négy égtáján politizál”. Szlovákia pedig most közös fegyvergyártásba kezdene Azerbajdzsánnal.

Aliev ötödik hivatali időszakát tölti államfőként. A legutóbbi formális választáson 92%-kal nyert, mivel a két fő ellenzéki párt bojkottálta a választásokat.

A szlovák miniszterelnök nem egyszer hangoztatta az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, hogy mielőbbi béketárgyalásokra van szükség, ennek érdekében pedig a kormánya nem küld fegyvereket Ukrajnába. Egyúttal viszont kijelentette, hogy nem fogja akadályozni a magánvállalatokat a fegyvergyártásban, illetve azok kiszállításában.

„Kereskedelmi szempontból, aki akar, gazdagodjon meg a fegyvereken. Felejtsük el a tiszteletet, az erkölcsiességet és az emberi jogokat. Ahol pénz van, ott ezekről megfeledkeznek” – jelentette ki Fico.

Ehhez képest Fico és Aliev különösebb konkrétumok nélkül kijelentette, hogy közös fegyvergyártást terveznek Azerbajdzsánban. „Lássunk neki. Ha egy erős államfőnek és politikailag erős kormányfőnek rálátása lesz két-három projektre, akkor annál nagyobb az esélye, hogy sikeresek lesznek” – mondta Fico Bakuban.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program