Állítólag zaklatás áldozatává vált előadás közben – Šimkovičovának beszéde van a Szlovák Nemzeti Színház igazgatójával és színészével

camera

1

Állítólag zaklatás áldozatává vált előadás közben – Šimkovičovának beszéde van a Szlovák Nemzeti Színház igazgatójával és színészével

Martina Šimkovičová (Fotó: TASR - Jaroslav Novák) 

Megosztás

Martina Šimkovičová kulturális minisztert és Lukáš Machalát, a kulturális minisztérium hivatalvezetőjét felháborította a Szlovák Nemzeti Színház (SND) néhány tagjának a viselkedése.

Az Aktuality szerint Machala azt állítja, hogy a minisztérium alá tartozó színház már régebb óta kormányellenes demonstrációkat tart. Šimkovičovát meg Ľuboš Kostelný színművész viselkedése borította ki, aki állítólag verbálisan támadta őt egy előadás során. A miniszter és Machala is jelezte, hogy Kostelný mellett Matej Drlička színházigazgatóval is beszélni akarnak.

Šimkovičová és Machala hétfőn az Infovojna nevű dezinformációs rádiónak volt a vendége.

„Előadás közben Kostelný egy homoszexuális személyt alakítva azt ordította a mikrofonba, hogy utálja Martina Šimkovičovát, de nem fejezte be az egészet. Kérdem én, és felteszem a kérdést az igazgató úrnak és a szóban forgó színésznek is, mivel állami intézményben játszva állami pénzből fizetik, hogy ez összhangban van-e a demokráciával?“ – mondta Šimkovičová, aki azt is kiderítette, hogy mindez Kostelný magánszáma volt, nem volt benne a forgatókönyvben.

„Ez egyértelműen politikai zaklatás, mert vegyük csak számításba, hogy hányan vannak jelen egy előadáson. Ez politikai tevékenység és zaklatás. Nem tudom, hogyan tetszene Kostelný úrnak, akit majd szemtől szemben megkérdezek, ha ezt vele tennék“ – tette hozzá a miniszter.

Az eset nagy valószínűséggel a Sme v pohode című komédia előadása közben történhetett, amelyben Kostelný egy homoszexuális karaktert alakít. A furcsa emberekről szóló produkciót csak idén mutatták be, Šimkovičová viszont nem volt hajlandó megtekinteni.

Az Aktuality a színház vezetőségét, illetve magát a színészt is megszólította az ügyben. Kostelný nem akart ezzel kapcsolatban nyilatkozni, mivel elmondása szerint nem akar belekeveredni egy ilyen illetlen játékba.

A színház sajtóosztálya annyit közölt, hogy az SND standard módon kommunikál az üzemeltetőjével, és semmilyen információval nem rendelkezik a történtekkel kapcsolatban. Matej Drlička jelenleg külföldön tartózkodik, így ő maga nem tudott nyilatkozni az ügyben.

Lukáš Machala szerint a Šimkovičovával szembeni zaklatások már akkor elkezdődtek, amikor kinevezték őt kulturális miniszternek.

„A Szlovák Nemzeti Színház mindig valamilyen módon provokál, hiszen gyakorlatilag egyfolytában valamilyen kormányellenes demonstrációt szerveznek. Ezért megkérdezzük majd Drlička igazgató úrtól, hogy valóban nem lépte-e át a határt, mert ez egy állami színház, nem az ő sajátjuk. Mindannyian adót fizetünk és egyszerűen nem akarjuk, hogy a politika ilyen módon megjelenjen a kultúrában“ – jegyezte meg Machala.

Az Aktuality ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy Machala valótlant állított azzal, hogy az SND egyfolytában kormányellenes tüntetéseket szervez. A színház sosem szervezett megmozdulásokat, azt viszont hozzá kell tenni, hogy számos színész az elejétől fogva elhatárolódott Šimkovičová személyétől. Februárban számos színművész petíciót nyújtott be a kulturális minisztériumba Šimkovičová menesztéséről. A felhívást megközelítőleg 190 ezren írták alá, köztük Ľuboš Kostelný is.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program