„Legyetek bárhol, a mudzsáhidek megölnek titeket a városaitokban” – üzenték a dunaszerdahelyi iskoláknak is címzett fenyegető levélben

camera

1

„Legyetek bárhol, a mudzsáhidek megölnek titeket a városaitokban” – üzenték a dunaszerdahelyi iskoláknak is címzett fenyegető levélben

Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András) 

Megosztás

A levelet információink szerint az iskolaigazgatók kapták meg, két dunaszerdahelyi iskolavezetőt szólítottunk meg, mondják el, hogy zajlott a Szlovákiában még sosem látott bombariadó menete.

Mint azt már korábban megírtuk, reggeltől egyre nagyobb méreteket öltött Szlovákiában a bombariadó, először iskolákat, majd bankokat, elektronikai áruházakat, végül a Tescót is fenyegetés érte.

Dunaszerdahelyen a városi hírportál közlése szerint négy alapiskolába érkezett meg a fenyegető levél, a Vámbéry Ármin, Szabó Gyula és Kodály Zoltán Alapiskolákba, valamint a Jilemnický utcaiba, míg a Smetana ligeti és az Szent János Egyházi Alapiskola (a két legkisebb) nem kapott ilyet.

Nagy Árpád és Masszi János, a Szabó Gyula és a Vámbéry alapiskolák igazgatói is megerősítették érdeklődésünkre, hogy nem közvetlenül az iskola, hanem az igazgatói e-mailcímre érkezett a levél.

„Már hívogattunk egymás között, hogy ki kapott ilyen e-mailt, mikor én megnéztem. Nekem a spamek között volt – árulta el Nagy Árpád. – Ezután azonnal hívtam a 158-at, ahol elmondták az instrukciókat, hogy mindenki menjen ki, senki se legyen bent az épületben, várjuk meg a rendőröket és járjunk el az utasításaik szerint. Ezután pedig mi megkezdtük az evakuálást.”

„Legyetek bárhol, a mudzsáhidek megölnek titeket a városaitokban. Az iskola területén bomba van” – többek között ez is abban a levélben állt, amit az iskolák vezetői kaptak.  Szlovákul írták (noha cseh levélről is kaptunk információt), de orosz e-mail címről.

Hozzátette, a gyerekek először azt hitték, próbariadóról van szó, mint amilyen évente többször is tartanak, de hamar fény derült rá, hogy nem csak pár percre kell kivonulni.

„A kicsik közül voltak, akik megijedtek, sírtak, egy kislány el is ájult” – emlékeztetett az igazgató. A pedagógusok viszont ott álltak mellettük, és nyugtatták a gyerekeket, akiknél erre szükség volt. Több szülő, elsősorban a legkisebbeké, úgy döntött, hogy hazaviszi gyermekét és eljött érte.

Olvassa el továbbá

Masszi János elmondta, ő nem tartózkodott az iskolában a bombariadó idején, helyettese vezette le az evakuálást, ugyanakkor elmondta, minden gyorsan ment és igyekeztek elkerülni, hogy stresszhelyzet alakuljon ki.

„Tartottam a kapcsolatot a többi magyar sulival, ahová előbb kiértek a rendőrök és érdeklődtem is, hogy mi lesz. Két-három órát nem álldogáltunk volna kint a gyerekekkel 650 diákkal, de végül nem is volt rá szükség. Úgy tudom, kb. 40-50 percet vett igénybe az egész. Hamar megjöttek és átnézték az épületet, biztonságosnak nyilvánították és visszajöhettünk” – fogalmazott.

Szintén kb. háromegyed óráról számolt be Nagy Árpád. „10.30 körül hívtam a rendőröket, 11.15-kor pedig már jöhettünk vissza” – mondta. Kb. 20 percen belül értek ki a rendőrök, majd a konyhában kezdték a kutatást, mivel mire visszaértek, már épp kezdődött az ebédidő.

A rendőrök végül szerencsére sehol nem találtak semmilyen gyanús tárgyat vagy anyagot, a gyerekek biztonságban visszatérhettek az iskolába.

Bíróságokon és bankokban rendszeresen történik bombariadó, de mint azt Nagy Árpád is megerősítette, iskolákban ilyenre nem emlékszik.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program