Négy új konkurenciát is kaphat Szlovákiában a McDonald’s és a Burger King

camera

1

Négy új konkurenciát is kaphat Szlovákiában a McDonald’s és a Burger King

Illusztráció (Fotó: Pixabay) 

Megosztás

Szemet vetett a szlovákiai piacra több ismert amerikai és európai gyorsétteremlánc, amely olyan befutott hálózatoknak jelenthet konkurenciát, mint a McDonald’s, a Burger King, a KFC vagy a Starbucks.

A Subway az egyik legnagyobb gyorsétteremlánc a világon, korábban pedig Szlovákiában is nagy népszerűségnek örvendett. Mára viszont egymás után zárja be éttermeit Pozsonyban. Robert Le Veneur marketingszakértő szerint az elmúlt években egyre kisebb volt az érdeklődés a Subway iránt, de ez szinte az összes gyorsétteremláncról elmondható. Elmondása szerint ez annak köszönhető, hogy új éttermek lépnek a piacra, így a kereslet megoszlik a régi és az új hálózatok között. A „régi motorosoknak” így újításokkal kell előállniuk, hogy megtartsák helyüket a piacon.

A HN összegyűjtötte, hogy aktuálisan mely gyorsétteremlácok vetettek szemet a szlovákiai piacra.

Legújabban a harmadik legnagyobb gyorsétteremlánc, a Wendy’s érdeklődéséről lehet hallani. A vállalat tavasszal bejelentette, hogy szándékában áll Közép- és Kelet-Európában terjeszkedni. A cég az állásfoglalásában közölte, hogy Szlovákia is szóba került. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor és hol nyílhat meg az első gyorsétterme. A cég világszerte megközelítőleg hétezer gyorséttermet üzemeltet.

Az amerikai gyökerekkel rendelkező Five Guys szintén nagy népszerűségnek örvend, hamburgerek mellett pedig szendvicseket és hot dogot is árul. Bécsben van hozzánk a legközelebbi gyorsétterme, de a tervek szerint idén Prágában és előreláthatólag Pozsonyban is megnyitja első éttermét.

A Popeyes tavaly novemberben nyitotta meg első gyorséttermét a prágai Vencel téren. Elsősorban csirkehúsos ételeket kínál, amivel a KFC-nek jelenthet nagy konkurenciát. Csehországban állítólag olyan nagy volt iránta az érdeklődés, hogy valaki 20 órát sorakozott egy hamburgerért. A Popeyes mára már Lengyelországban is megtalálható. Hogy mikor juthat el hozzánk, egyelőre nem tudni, de a vállalat nem zárja ki a szlovákiai terjeszkedést.

A 5 to go már tavaly jelezte belépési szándékát a szlovákiai piacra. Romániában a vállalat több mint 500 kávézóval rendelkezik, 2027-ig pedig további 500-at nyitna, köztük Szlovákiában is – szám szerint 50-et. A tervek szerint az első kávézókat még az idei év első negyedében nyitotta volna meg nálunk, de egyértelmű, hogy ebből későbbi időpont lesz. A cég a terjeszkedés első fázisában elsősorban Pozsonyra összpontosíthat majd. A román hálózat a Starbucksnak jelenthet konkurenciát.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program