Világok között átutazóban – egy különleges fizikai és a szellemi utazás Méry Beátával (FOTÓK)

camera

16

Világok között átutazóban – egy különleges fizikai és a szellemi utazás Méry Beátával (FOTÓK)

Fotók: Cséfalvay Á. András - további képekért kattints a fotóra! 

Megosztás

Hétvégén nyílt meg Méry Beáta képzőművész összegző kiállítása a komáromi Limes Galériában.

A Világok között átutazóban című kiállítás a fizikai és a szellemi utazás témája köré épül transzcendens háttérbe ágyazva a tudatállapotok hullámzását, megváltozását, lelkünk belső utazását, átalakulását és a világ természetéből fakadó emberi elmúlást. A képzőművész számára ehhez a legnagyobb inspirációt a magyar népi kultúra, ezen belül is a csángók és a sámánisztikus elképzelések adták, valamint az indonéziai utazásai.

Méry Beáta somorjai származású képzőművész 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen képgrafika szakon, Budapesten. Az elmúlt években kétlaki életet élt, hol Indonéziában, hol Magyarországon töltötte napjait.

A kiállítás célja, hogy Méry Beáta művészetén keresztül a kortárs képzőművészetre jellemző formanyelvvel bemutassa azokat az örökös témákat, mint az elmúlás, a gyász, az átkelés, mindezt egy kultúrákon felüli szakrális kontextusban, lírai módon feldolgozva és megjelenítve. A természeti képekkel való reflektálás a belső, lelki folyamatokra, a víz, partok, csónakok, hegyek, csillagok motívumain keresztül a befele tekintést, befele keresést segíti a szakmai és a laikus közönség számára is.

A kiállítást Dr. Pressing Lajos pszichológus, buddhista tanító nyitotta meg. “Az alkotások témája, színvilága, motívumai, sőt még az alkalmazott médiumok és technikák is az utazások élményeiből, a különféle tájak és kultúrák sajátosságaiból és az ott folytatott tanulmányokból állnak össze: a szülőföld a hagyományt és az örökséget, az anyaország a mesterség elsajátítását és az egzisztenciát, a távoli egzotikus világ pedig a kinyílást, a megújulást és az élet spirituális dimenzióba helyezését képviseli”- fogalmazott.

Pressing Lajos Eckhart Tollét idézve megjegyezte, a valódi utazás „nem a térben vagy az időben történik, hanem egy mélyebb belső térben”, ezáltal pedig lehetőségünk nyílik az önmagunkkal való találkozásra.

“Mi magunk is állandóan úton vagyunk, csak olyannyira elveszünk napi foglalatosságainkban, apró-cseprő ügyeinkben, pillanatnyi szükségleteinkben és az útitársainkkal folytatott csevegésben, hogy észre sem vesszük: az élet hatalmas folyama máris születéstől halálig sodort bennünket. Beáta festményein a folyót alkotó zsibongó, tülekedő, személyes életterébe feledkezett embertömeg az utazásból csak az éppen felmerülő táj egy szűk szeletét látja, és alig vesz észre valamit abból, hogyan válik öntudatlanságában nyersanyaggá, és szövődik bele egyéni életének fonala a történelem szövetébe” – mondta megnyitó beszédében Pressing Lajos.

Balla Rita művészeti menedzser, a kiállítás kurátora köszönetet mondott Méry Beátának. “Szeretném megköszönni Méry Beátának a közös munkát, hogy szellemileg is együtt dolgozhattunk ezen a kiállításon, és azt a számos személyes impressziót és tapasztalatot Indonéziáról, amit beszélgetéseink során elmesélt nekem” – hangsúlyozta.

A kiállítás kísérőprogramja a május 8-i Platon Karataev Duó Hátrahagyott csónak című koncertje, valamint Harangozó Imre néprajzkutató előadása május 24-én.

Méry Beáta kiállítása május 24-ig megtekinthető a komáromi Limes Galériában (Ferences barátok utcája 31.)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program