70 ezer euróval kente meg Makót, ezért most 90 ezret kell fizetnie, vagy mehet a hűvösre Suchoba

camera

10

70 ezer euróval kente meg Makót, ezért most 90 ezret kell fizetnie, vagy mehet a hűvösre Suchoba

Fotók: TASR - Marin Baumann 

Megosztás

Michal Suchoba vállalkozót 90 ezer euró pénzbírságra ítélték vesztegetésért a Tisztítótűz (Očistec) ügyben.

Ha nem fizetné ki a pénzt, hat hónapra börtönbe kell vonulnia. Az ügyésszel kötött vádalkut hétfőn hagyta jóvá a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság (ŠTS).

Suchobát azért ítélték el, mert 2018 nyarán 70 ezer euró kenőpénzt adott át Ľudovít Makónak. Az ügy a Medusa Group cég lefoglalt pénztárgépeivel volt kapcsolatban. Suchoba 2024 márciusában kötött vádalkut az ügyésszel.

A nyilvános tárgyaláson megjelent a hallgatóság soraiban Michal Mandzák is, Jozef B. ügyvédje a Vámszedő (Mýtnik) ügyben. Suchoba ügyésszel kötött vádalkuját törvénytelennek tartja, és emiatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen jogkörrel való visszaélés gyanúja miatt.

„Kitartok amellett, hogy minden a törvényes keretek között zajlott, a vádalkut elfogadta a bíróság” – jelentette ki Michal Šúrek, a Legfőbb Ügyészség ügyésze. A megegyezésnek része volt a bűncselekmény büntetőjogi átminősítése és a pénzbüntetés csökkentése.

„A vádalkunál a törvényekből és a vádlott, illetve immár elítélt személy számára legkedvezőbb helyzetből kell kiindulnunk” – tette hozzá az ügyész.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program