Čaputová nem sajnálja, hogy nem indult újra, és nem készül pártpolitikára

camera

1

Čaputová nem sajnálja, hogy nem indult újra, és nem készül pártpolitikára

Zuzana Čaputová - Fotó: TASR 

Megosztás

Zuzana Čaputová köztársasági elnök volt a vendége a Markíza vasárnapi politikai műsorának, és ott beszélt többek között arról, hogy nem készül pártpolitizálásra és azt sem sajnálja, hogy nem indult újra az elnökválasztáson. Saját helyét elsősorban Szlovákiában látja.

“Igyekszem hasznos lenni a közéletben, nem a politikában” – magyarázta. Olyan területeken kíván aktív polgárként tevékenykedni, amelyeket ismer. Az ügyvédi pályára nem készül vissza.

Rámutatott, hogy az államfő nem a kormány hanem a polgárok elnöke, és az az egészséges, ha rendelkezik egyfajta belső szabadsággal és függetlenséggel. “Helyénvaló és teljesen normális, ha van némi feszültség az államfő és a kormány között” – mondta, hozzátéve, az elnöki hivatalnak ugyanakkor konstruktívan kell együttműködnie a kormánnyal.

Beszélt arról is, hogy utódjával, a márciusban megválasztott Peter Pellegrinivel már folytatott megbeszélést praktikus dolgokról a hivatalt illetően.

Kérdezték arról is, egyetért-e azzal, hogy az Európa Tanács ülései felérnek egyfajta háborús tanáccsal, mire Čaputová azt válaszolta, hogy ezt nem így látja. Úgy véli, itt mindenki békét akar, és örül annak, hogy a kormánnyal közösen úgy látják, hogy az ukrajnai háborúban Oroszország az agresszor.

A köztársasági elnök egyetért azokkal a hangokkal, melyek nem szeretnék, hogy Štefan Harabint beválasszák az Országos Bírói Tanácsba (Súdna Rada). “Én úgy gondolom, mindannyian tudjuk, miért” – jegyezte meg.

Szót ejtett arról is, hogy a megszűnt Speciális Ügyészség ügyészeinek szétszórása a Legfőbb Ügyészség nem büntetőjogi részlegein a szakmai hozzáértésük elkótyavetyélésével ér fel, hiszen egész eddig büntető területen dolgoztak.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program