Az Egészségügyi Világszervezet vezetője azt szeretné, ha mihamarabb megkötnék a világjárványokról szóló globális megállapodást

camera

1

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője azt szeretné, ha mihamarabb megkötnék a világjárványokról szóló globális megállapodást

Fotó: TASR/AP 

Megosztás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus pénteken apellált a jövőbeli világjárványok kezeléséről szóló globális megállapodás megkötése érdekében. A tagországok most a tárgyalások utolsó hetére készülnek - írja a TASR.

A WHO tagállamai az elmúlt két évben egy nemzetközi megállapodás kidolgozásával dolgoztak a járványmegelőzésről, felkészültségről és reagálásról. A tárgyalások azonban rendkívül hosszúak voltak.

Az országok a megállapodást követően hétfőn tértek vissza a tárgyalásokhoz a WHO genfi ​​központjában. A kéthetes tárgyalások során megpróbálnak kitörni a holtpontról olyan vitás kérdésekről, mint az oltásokhoz való méltányos hozzáférés és az új kórokozókra vonatkozó adatok cseréje.

Ötnapos tárgyalás után a WHO vezetője elismerte, hogy a megállapodás vagy túl konkrét, vagy nem elég konkrét egyes érintett felek számára. Mások túl szigorúnak, vagy éppen ellenkezőleg, elégtelennek tartják. Tedros arra kérte azokat az országokat, amelyek nem értenek egyet a megállapodással, hogy ne akadályozzanak meg másokat annak elérésében, végrehajtásában.

“Egy egyszerű kérésem van: kérem, fejezzék be” – jelentette ki Tedros.

“Tudom, hogy ez nehéz és néha fájdalmas folyamat volt, és még nincs vége. Nagyra értékelem, hogy mindannyian olyan kompromisszumokat kötöttek, amelyeket nem akartak kötni.”

Az AFP azt írja, hogy a megállapodástervezet mind a 37 cikkelyét sorra vitatják meg. Az egyes országok tárgyalói munkacsoportokra oszlanak, hogy megpróbáljanak konszenzusra jutni. Péntek estére elkészült az első, a 18-as számú cikk. Ez egy rövid rendelkezés a kommunikáció és a köztudatosság erősítéséről.

A hozzávetőlegesen napi 12 órás, május 10-ig tartó tárgyalások célja a megállapodás előkészítése a WHO tagországok éves ülésén történő jóváhagyásra, ami május 27-én kezdődik.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program