Az izraeli hadsereg légi és tüzérségi csapást mért a Gázai övezet középső részére

camera

1

Az izraeli hadsereg légi és tüzérségi csapást mért a Gázai övezet középső részére

-illusztráció- (Fotó: TASR/AP) 

Megosztás

Az izraeli hadsereg (IDF) saját közlése szerint ismét légi és tüzérségi csapást mért csütörtökön a Gázai övezet középső részére a Hamász palesztin iszlamista szervezet infrastruktúráját célba véve - írja az MTI.

Az IDF közleménye szerint ezzel a Hamász egy előző napi támadását torolták meg.

Eközben Joáv Galant izraeli védelmi miniszter telefonon tárgyalt amerikai hivatali kollégájával, Lloyd Austinnal. Az izraeli tárcavezető szóvivője elmondta: a felek az Izrael déli és északi részén folyó hadműveletekről, valamint a palesztin terroristák által a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt izraeliek kiszabadulását célzó erőfeszítésekről beszéltek. Szóba került továbbá a palesztin civileknek szánt humanitárius segélyek szállítása és újabb Gázai övezeti átkelők megnyitása a szállítmányok számára.

Az izraeli kormány ismét leszögezte: amennyiben nem születik megegyezés a tűzszünetről és a túszok elengedéséről, akkor megindítják a szárazföldi támadást a Gázai övezet déli részén lévő Rafah város ellen.

Szerda este a Hamász egyik vezetője, Oszáma Hamdan azzal fenyegetőzött, hogy ha az IDF megindítja a támadást Rafah ellen, akkor a szervezet nem tárgyal tovább a tűzszünetről és a túszcseréről.

A gázai egészségügyi minisztérium csütörtökön közzétett adatai szerint több mint 34 ezerre nőtt az októberben kirobbant háború palesztin halálos áldozatainak száma, illetve 77 800-ra a sebesülteké.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program