Pozsonyban a múlt héten csillagvizsgáló nyílt, amely oktatási funkciót is ellát

camera

1

Pozsonyban a múlt héten csillagvizsgáló nyílt, amely oktatási funkciót is ellát

Fotó: FB/Deutsche Schule Bratislava 

Megosztás

Obszervatóriumot nyitottak a múlt héten a Deutsche Schule Bratislava (DSB) Bárdošová utcai épületének tetején, aminek oktató funkciója is van. Idén ősszel kellene a nyilvánosság számára elérhetővé tenni. A megnyitón részt vett Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási miniszter és az első szlovák űrhajós, Ivan Bella is. A TASR-t erről a DSB tájékoztatta.

Az új csillagvizsgálót a csillagászati ​​klubnak és tagjainak, gyerekeknek és fiataloknak, egyetemistáknak és a nagyközönségnek szánják. A tervek között szerepel továbbá, hogy egyetemekkel vagy a csillagászat más szakértőivel együttműködve különféle előadásokat szervezzenek.

„Rendkívül boldog vagyok, hogy megszűnik az a szabály, hogy Pozsony az egyetlen főváros Európában, amely nem rendelkezik saját, nagyközönségnek szánt obszervatóriummal” – mondta Bella.

A csillagvizsgáló kupolájának befogadóképessége 20 fő. Két teleszkóp van benne. Az egyik éjszakai megfigyelésre, a másik pedig a Nap megfigyelésére. A beruházás összege elérte a 200 ezer eurót, a kivitelezés egy év alatt készült el. Az obszervatórium finanszírozását szponzorok és szülők biztosították különféle gyűjtések formájában.

Az obszervatórium működtetésében a Szlovák Planetáriumok civil egyesület partner lesz.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program