„A külföldi cégek spórolnak azon, hogy mi szenvedünk” – A lakosok petíciójára reagálva zajszintmérést végeznek Keszegfalván

camera

1

„A külföldi cégek spórolnak azon, hogy mi szenvedünk” – A lakosok petíciójára reagálva zajszintmérést végeznek Keszegfalván

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

Keszegfalva lakosai petícióval fordultak a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatalhoz, mivel elviselhetetlen számukra a falun áthaladó kamionforgalom okozta zaj.

„Alulírott Szlovák Köztársaság polgárai, Keszegfalva község lakosai a környezeti zaj mérését kérjük annak túlzott mértékű növekedése miatt. A zaj állandó zavaró hatása károsítja az egészségünket, közérzetünket, alvászavart okoz, zavarja a mindennapi életünket” – áll abban a petícióban, amelyet a petíciós bizottság elnöke, Leszkó Melinda szerint 641-en írtak alá.

Kérdésünkre hozzátette, a petíciót április közepén nyújtották be, néhány nappal később pedig reagált is a közegészségügyi hivatal, jelezve számukra, hogy elvégzik a zajszintmérést.

A Komáromtól északra fekvő Keszegfalva forgalmi helyzetén erősen rontott a Monostori híd átadása, ez ugyanis lehetővé tette a kamionosok számára, hogy Észak-Komárom belvárosát kikerülve jussanak az a magyarországi M1-es autópályára, illetve fordítva. Ugyanakkor a Galánta és Vágsellye melletti ipari parkokból, de akár távolabbról is a kamionok emiatt is az 573-as másodosztályú utat választják a 75-ös és 64-es első osztályú utak helyett.

„Nincsenek kitiltva a kamionok, a célforgalom eddig is járt erre, a gútai malomba vagy a közelbe, viszont sok itt a külföldi, a lengyel kamionos, akik ezzel rövidítenek és nem kell fizetniük útvámot. Sokan járnak erre, hogy spóroljanak. A külföldi cégek spórolnak azon, hogy mi szenvedünk” – hangsúlyozta Leszkó Melinda.

Figyelmeztetett, hogy éjszakánként emiatt nem tudnak aludni, napközben pedig hatalmas a zaj az udvaraikon, és ha nem akarják, hogy odabent is ilyen állapot álljon elő, akkor nem nyithatnak ablakot.

„Elégedetlenek az emberek, hogy nem tudnak pihenni, a közlekedés rendkívül bonyolult lett, ráadásul alapiskola is van a főút mellett. Mint polgároknak, más lehetőségünk nem nagyon van, hogy beleszóljunk” – jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy ők maguk már végeztek amatőr zajszintmérést, ami szerint meghaladja az egészségügyi határértéket, de ezt hivatalos formában is el kell végezni. A közegészségügyiek erre ígéretet tettek, ha pedig hivatalosan is beigazolódik, hogy túl erős a kamionok okozta zaj, a közegészségügyi hivatalnak kell megtennie a lépéseket az illetékes szervek felé.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program