Bajnokok Ligája: Gigászi párharc újabb felvonása következik kedden

camera

1

Bajnokok Ligája: Gigászi párharc újabb felvonása következik kedden

Fotó: TASR/AP 

Megosztás

Kedden este az európai labdarúgókupák leggyakoribb párosításának újabb felvonása következik a Bajnokok Ligájában, melynek elődöntőjében a Bayern München fogadja a csata első mérkőzésen a Real Madridot.

A sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote összeállítása szerint a német és a spanyol topklub 26 alkalommal játszott már egymás ellen az európai kupaporondon, a mérleg pedig meglehetősen kiegyenlített, 12 Real-siker mellett háromszor döntetlen, 11-szer pedig bajor győzelem született.

A mostani szezonban nyújtott teljesítmény alapján a továbbjutásra esélyesebbnek tűnik a Real Madrid, már csak azért is, mert a Bayernnek 2011/2012 óta ez a leggyengébb idénye: a Német Kupában a nyolcaddöntőbe sem sikerült bejutnia, a Bundesligában pedig az első bajnoki címét szerző Bayer Leverkusen szakította meg a 11 éve tartó uralmát. A 2012-es esztendőben Jupp Heynckesszel a kispadon mind a kupában mind a bajnokságban mind pedig a BL-ben ezüstérmes volt a gárda. A Thomas Tuchel vezetőedző és segítője, Lőw Zsolt által irányított bajor sztárcsapatnak az idén már csak a BL-ben van esélye trófeát nyerni, ehhez azonban azt a Realt kellene kiejtenie az elődöntőben, amelyet BL-meccsen legutóbb 2012 áprilisában tudott legyőzni. Az azóta lejátszott hét egymás elleni BL-találkozóból egy döntetlennel végződött, hatszor pedig a spanyol királyi gárda ünnepelhetett.

Legutóbb a 2017/2018-as BL-kiírás elődöntőjében csapott össze a két sztáregyüttes, akkor Münchenben 2-1-re nyertek a spanyolok, majd a hazai visszavágón 2-2-t játszottak a bajorokkal és döntőbe jutottak.

A Bayern-Real párharc a jelenlegi edzők személye miatt is különösen érdekes: Carlo Ancelotti volt már a Bayern edzője is, most a Real kispadján 10. alkalommal néz szembe német kollégájával, aki a két tréner egymás elleni örökmérlege szempontjából valamivel jobban áll. Kettejük eddigi összecsapásai közül a Tuchel által irányított együttes négyszer győzött, Ancelotti tanítványai háromszor jártak sikerrel, kétszer pedig döntetlent játszottak egymással a két szakember csapatai.

Érdekesség, hogy az 50 éves Tuchel lehet a labdarúgás történetében az első edző, aki több mint két együttest is elvezet a BL fináléjába, eddig ugyanis már megtette ezt a Chelsea-vel és a Paris Saint-Germainnel is. A londoni Kékek vezetőedzőjeként 2021-ben a végső diadalt is megünnepelhette, a PSG-vel épp a Bayernnel szemben maradt alul egy évvel korábban.

Kollégája, a 64 esztendős Ancelotti már négy BL-trófeát gyűjtött, kettőt az AC Milannal, kettőt a Real Madriddal. Az olasz szakember volt a Bayern edzője is, és a 2016/2017-es Német Kupa-kiírásban a Tuchel által irányított Borussia Dortmund győzte le az Ancelotti vezette bajorokat 3-2-re az elődöntőben.

A BL egyenes kieséses szakaszában csak egyszer csapott össze a két tréner: a 2022-es negyeddöntőben az Ancelotti által irányított Real Madrid hosszabbítás után, 5-4-es összesítéssel ejtette ki az akkor Tuchellel címvédő Chelsea-t a negyeddöntőben. A csoportkörben a 2018/2019-es idényben nézett farkasszemet egymással a két edző, Ancelotti a Napolit, Tuchel a PSG-t edzette akkor, s Nápolyban 1-1-es, Párizsban pedig 2-2-es döntetlennel zárult a találkozójuk.

A kedden 21 órakor kezdődő összecsapáson a jelenlegi információk szerint a hazaiaknál Kingsley Coman, Bouna Sarr, Konrad Laimer és Matthijs de Ligt sem lesz bevethető, miközben Serge Gnabry, Jamal Musiala, Leroy Sané és Dayot Upamecano játéka is kérdéses. Madridi oldalon az eltiltott Dani Carvajal mellett David Alaba és Thibaut Courtois nem áll majd Ancelotti rendelkezésére, és kérdéses, hogy a brazil Rodrygo ott lehet-e majd a pályán.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program