Jelentős változás jön a fűtési költségek elszámolásában: nem fűtjük többé ingyen a szomszédos lakást

camera

1

Jelentős változás jön a fűtési költségek elszámolásában: nem fűtjük többé ingyen a szomszédos lakást

Fotó: Pixabay - illusztráció 

Megosztás

Várhatóan megszűnnek a fűtésszámlák közti extrém különbségek, új szabályok léptek ugyanis életbe a fűtéssel kapcsolatos elszámolásokra vonatkozóan.

Háztartások százezreinek kézbesítik a napokban a fűtésszámlákra vonatkozó elszámolást, amelyben már eszközölték a módosítást. Az új típusú elszámolás elvileg igazságosabb az eddigiekhez képest – mutatott rá a Pravda.

A változás nemcsak azokat a lakóházakat érinti, amelyek a központi fűtésrendszerre csatlakoznak, hanem azokat is, amelyek saját kazánházzal rendelkeznek. Mivel Szlovákia lakosságának csaknem fele társasházban él, az új elszámolási szabályok a lakosság nagy részét érintik.

Ez alapján többet fizetnek majd azok a háztartások, amelyek a jelentős spórolás mellett arra támaszkodtak, hogy a szomszédok majd „fűtik” az ő lakásukat is.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy magasabb számlákra számíthatnak azok a lakástulajdonosok, akik szándékosan nem vagy csak nagyon kis mértékben fűtenek, és elég számukra az a hő, ami a szomszédos lakás fűtéséből származik.

Másrészt az új elszámolási rendszer igazságosabb lesz a magasabb fogyasztással rendelkező háztartásokkal szemben, illetve nagyobb mértékben veszik figyelembe annak a hátrányait, ha valakinek a lakóház szélén vagy a sarokrészen van a lakása.

A költségek számításánál megmarad a fogyasztói és alapkomponensekre való felosztás (spotrebná a základná zložka). Az új rendelet 60 százalékos szinten állapítja meg az alapkomponens arányát. A lakástulajdonosok eltérő százalékban is megállapodhatnak, de az alapkomponensnek legalább 30 százaléknak kell lennie.

Az alapkomponens tartalmazza a felhasznált hő négyzetméterenkénti költségét. A tulajdonos ezt a részt nem tudja befolyásolni, a fogyasztástól független. A fogyasztási összetevő tartalmazza az elfogyasztott hő költségeit, amelyeket például a radiátorokon lévő mérőórák alapján számítanak ki. Ezt már a tulajdonos a hőmérséklet szabályozásával befolyásolhatja.

Korábban voltak extrém esetek, amikor az alapkomponenst például nulla százalékra állították, így előfordult, hogy két azonos méretű lakásban tízszeres volt a fűtési költségkülönbség.

A költségszámítási módosítás azokat a lakástulajdonosokat is érinti, akiknek a lakásuk használaton kívül van. Az ő esetükben nem indokolt a fűtés, a termosztátot általában a minimumra állítják, mivel azonban az alapkomponens – ami független a fogyasztástól – magasabb lesz, így ők is többet fizetnek majd.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program