A gyógyszerek helytelen szedése befolyásolhatja a hatásukat, hívják fel rá a figyelmet a szakemberek

camera

1

A gyógyszerek helytelen szedése befolyásolhatja a hatásukat, hívják fel rá a figyelmet a szakemberek

Illusztráció (Fotó: Pixabay.com) 

Megosztás

A gyógyszerek helytelen szedése befolyásolhatja azok hatását, ami oda vezethet, hogy egyáltalán nem hatnak, vagy rosszat tesznek – figyelmeztet az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL), és arra kéri az embereket, legyenek körültekintőek, számolt be róla a TASR.

„Receptre felírható gyógyszert csak akkor szabad bevenni, ha orvos írta fel. Gyógyszerszedés során kövessük az orvos vagy a gyógyszerész utasításait, és mindig gondosan olvassuk el a mellékelt tájékoztatót” – fogalmazott az intézet a közösségi hálón.

A ŠÚKL arra figyelmeztetett, hogy megelőzésképpen nem szabad gyógyszereket szedni, csakis akkor, ha szükség van rá. „A fölöslegesen szedett túl sok gyógyszer bizonyos esetekben feleslegesen megterhelheti a szervezetet” – tette hozzá az intézet.

Ez is érdekelheti

A ŠÚKL egyben felhívta a betegek figyelmét, hogy ne vásároljanak, ne felhalmozzanak fel fölöslegesen gyógyszereket. „Ezzel kímélhetjük a környezetet és a pénztárcánkat is, ráadásul a fel nem használt gyógyszerek megsemmisítése sok pénzébe kerül az államnak” – mutatott rá az intézet.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program