Drucker kritikus gondolkodásra nevelné az iskolásokat és a házi feladatokra is van egy ötlete

camera

1

Drucker kritikus gondolkodásra nevelné az iskolásokat és a házi feladatokra is van egy ötlete

Tomáš Drucker (Fotó: TASR) 

Megosztás

Tomáš Drucker (Hlas – SD) oktatásügyi miniszter beszélt arról, hogy elemző, kritikus gondolkodásra nevelné a gyerekeket

Drucker a Topky.sk-nak adott interjút. Az oktatásügyi miniszter már korábban is tragikusnak nevezte a hazai PISA felmérés eredményét. Az interjúban most megismételte, hogy ez egy nemzeti tragédia, amelyért nem lehet senki mást hibáztatni, csak magunkat.

"Ez egy katasztrófa Szlovákiára nézve. Az igazság az, hogy egész Európa visszaesőben van ezen a téren, csak nálunk még ez is gyorsabb" - mondta.

Hozzátette, felesleges a covidra hivatkozni, mert az az egész világot érintette. Mi viszont a szavai szerint elsősorban a feladatok, szövegek megértésében vallottunk kudarcot. Itt megemlítik, hogy az olvasásértés tekintetében a gyerekek 30 százaléka kockázatos szintet ért el. Drucker pedig emlékeztet, hogy ez megjelenik a matematikában is, ahol adott metódusok szerint ki tudnak a gyerekek ugyan számolni dolgokat, de például ha ugyanazt a feladatot szöveges leírásban kapják, már gondjuk akad vele.

“Ezzel a képességgel rendelkeznünk kellene. Ez ugyan európai szintű probléma, de nálunk súlyosabb méreteket ölt. És ez nem az iskolák egyéves elhanyagolásának eredménye, hanem három-hat-kilenc év oktatásának a tükre” – mondta.

A kérdésre, hogy hogyan változtatna ezen a helyzeten, Drucker úgy válaszolt, hogy nincs azonnali megoldás, viszont ahhoz vezethet egy ún. kurrikuláris, vagyis a tanulási folyamaton változtató reform. “Alapvetően az állami oktatásügyi program tartalmilag nem változott. Aminek változnia kell, az az, ahogy a gyerekek az iskolában tanulnak. Hogy az egyes tanévek vagy ciklusok végén rendelkezzenek a megfelelő képességekkel. Ez a képességeik és készségeik fejlesztését jelenti az információk felkeresését, feldolgozását és értékelését illetően. Emellett persze szükség van a kíváncsiság támogatására.

A kurrikuláris reform, amelyet hamarosan életre hívunk, az alapiskolák számára készül, ahol a gyerekeket elemző, kritikus gondolkodásra kell megtanítanunk, mivel később ki lesznek téve az állandóan változó környezet hatásainak" - jegyezte meg.

Példaként felhozta a ma folyamatos változás alatt lévő szakmákat. Nem elég elvégezni egy főiskolát, és azt hinni, hogy azzal készek vagyunk. Drucker emlékeztetett, hogy a következő generációk számára a folyamatos átképzés, az adaptálódás lehet a legfontosabb.

Jelenleg folyamatban van a Szlovák Jegybankkal és egy kereskedelmi bankkal együttműködésben a pénzügyi műveltség fejlesztése, mely programban 22 ezer diák vesz részt. Ez viszont nem kínál varázsütésszerű megoldást, hanem folytatni kell a munkát – teszi hozzá, majd leszögezi, a gyerekek lelki egészségére kell összpontosítani és betiltani a mobiltelefonokat, hogy biztonságosabb környezetet teremtsenek a diákok számára.

Gyakran felmerülő kérdés a házi feladatok megszüntetése, és Drucker ennek kapcsán azt mondta, saját gyerekein is észrevette, mennyi időt kell eltölteni a házi feladatokkal, nem egyszer este tízig. Felhívta a figyelmet arra, hogy e tekintetben más országokkal, az OECD-n belül is szoros együttműködés zajlik.

"Figyeljük a trendeket és más országok eredményeit. A házi feladatok kapcsán azt mérlegeljük, hogy megmaradnának, de önkéntes alapon. Ez azt jelenti, hogy ha az iskolában nem érkezem a tananyaggal vagy rossz jegyet kaptam a felmérőn, akkor például a házi feladattal is javíthatok a jegyemen. Ez motivációs jellegű. Ha megcsinálom, javíthatok az eredményemen, de ha nem, annak nem lesz negatív következménye. Ezen dolgozunk a kollégáinkkal egy munkacsoporton belül" - magyarázta.

Közölte azt is, hogy 40 különböző projektjük van a kormányprogramból, ami az óvodásoktól kezdve a főiskolákig, a tudományos és kutatási területen dolgozókig bezárólag mindenkit érint.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program