Zavargás tört ki egy börtönben, egy embert lelőttek

Fellázadtak a rabok a nicaraguai La Modelo börtönben; a zavargásban egy amerikai-nicaraguai állampolgárt lelőttek, aki  kormányellenes tüntetéseken vett részt - közölte csütörtökön a managuai belügyminisztérium.

A zavargásokban hat fegyőr megsebesült. Az amerikai-nicaraguai állampolgársággal rendelkező rabot, az 57 éves Eddy Antonio Montes Praslint kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni.

Az Egyesült Államok nicaraguai nagykövetsége elítélte a történteket. "A tragikus incidens körülményeit maradéktalanul fel kell deríteni" - írták a Twitteren.

A helyi hatóságok szerint Eddy Montes Praslin több rabtársával együtt rávetette magát az őrökre, és megpróbálta elvenni egyikük fegyverét. A foglyok hozzátartozói arról számoltak be, hogy rohamrendőröket vezényeltek a börtönbe, és lövések dördültek el. Nem sokkal később mentőkocsik érkeztek az épülethez.

Hivatalos értesülések szerint az incidens idején a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának tisztségviselői is a börtönben tartózkodtak. Alberto Cabezas, a humanitárius szervezet helyi részlegének egyik vezetője megerősítette az értesülést, de többet nem árult el.

Montes Praslint tavaly novemberben tartóztatták le terrorizmus, rablás, illegális fegyverbirtoklás és a közrend megzavarása miatt. 

Daniel Ortega nicaraguai elnök ellen 2018 áprilisában kezdődtek tüntetések. Ortega puccskísérlettel vádolta ellenfeleit. A biztonsági erők könyörtelenül vérbe fojtották a megmozdulásokat: legalább 325-en életüket vesztették, több mint kétezren megsebesültek és mintegy 52 ezren hagyták el az országot az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottsága szerint.


(MTI)