VÉRFÜRDŐ FERÖEREN: 1200 bálna és 500 delfin esett áldozatul!

Állatvédők fotózták le bálnák és delfinek csonkolt, kettényesett tetemeit a dániához tartozó Feröer-szigeteken – írja a 24.hu a Business Insider cikke nyomán.

VÉRFÜRDŐ FERÖEREN: 1200 bálna és 500 delfin esett áldozatul!
Fotók: Sea Shepherd

1200 bálna és 500 delfin esett áldozatul a vérfürdőben.

A  Sea Shepherd állatvédő szervezet által barbárnak nevezett szokást a feröeri kormány körömszakadtáig védi, mondván ez egy több évszázados hagyomány. Azt a jogi rést használják ki, hogy míg Dánia az Európai Unió tagja, addig a Feröer-szigetek nem. Így az uniós jog azon pontja sem vonatkozik rájuk, ami tiltja a cetfélék szándékos csapdába csalását és leölését.

A módszer egyszerű: a feröeri halászok delfin- és bálnacsapatokat terelnek sekély öblökbe. Itt aztán kézi eszközökkel mészárolják le az állatokat. A fotók alapján a vemhes állatokat se kímélik. Az idei szezonban csak gömbölyűfejű-delfinből1194-et, atlanti fehérsávos delfinből pedig 488-at öltek le. 1996 óta nem ejtettek el ilyen sok állatot, évi átlag 800-at sikerül.

A kormány egyik fő védekezése, hogy egyik faj sem veszélyeztetett (még), és hogy évente a populáció csupán 1 százalékát nyírják ki. A vadászatokat ráadásul 1298 óta tartják meg, legalábbis az első feljegyzés erre az évre datálódik. 1584 óta pedig pontos feljegyzések is léteznek a mészárlásról.

VIA24.hu