Várandós nők haltak meg támadásokban, nagy a felháborodás

Két várandós nő vesztette életét két különböző támadásban Afganisztánban, számos ember és emberi jogi aktivista fejezte ki hétfőn ezzel kapcsolatban iszonyatát és felháborodását a közösségi médiában.

A dél-afganisztáni Kandahár tartományban fegyveresek támadták meg szombat éjszaka egy rendőrt, aki autójával éppen kórházba szállította feleségét, hogy világra hozza gyereküket - mondta egy meg nem nevezett tisztségviselő a dpa német hírügynökségnek. A rendőr megsebesült, felesége azonban életét vesztette, az orvosoknak mindazonáltal császármetszéssel sikerült világra hozniuk az újszülöttet - közölte egy kórházi forrás.

"Afganisztán az egyetlen ország, ahol az világra jövő csecsemőket lövedékekkel üdvözlik" - írta a Twitteren Szamíra Hamídi emberi jogi aktivista.

A kelet-afganisztáni Hoszt tartományban egy várandós nő és meg nem született gyermeke vesztette életét, további négy gyerek megsebesült egy magánházban bekövetkezett robbanásban - mondta egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő a dpa-nak. A kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamista tálibok szerint a kormányerők aknagránátokkal lőtték a polgári házakat, kormánytisztviselők szerint azonban a robbanás egy lázadó által elrejtett robbanószerek miatt következett be.

Afganisztánban továbbra is háború dúl, dacára az afgán kormány és az ellene háborút folytató tálibok közötti béketárgyalásoknak. A dél-ázsiai országban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is hajt végre fegyveres támadásokat.


MTI