Tűz ütött ki a plázában – öt ember meghalt, egy eltűnt

Tűz ütött ki a kazahsztáni Almati üzletközpontjának egyik épületében vasárnap este. Öt ember meghalt, egy eltűnt, és emberek százait kellett kimenekíteni az épületegyüttesből - közölte hétfőn a rendkívüli helyzetek városi főosztálya.

Almati Kazahsztán legnagyobb városa és pénzügyi központja, a nevezetességei közé tartozó centrum két 25 szintes toronyházból és egy mozit is magában foglaló ötemeletes épületből áll. Ez utóbbi tetőzete gyulladt ki. A tűz miatt az épületekből több száz embert menekítettek ki.

Az internetre felkerült felvételeken látható volt, ahogyan a tűzoltók hatalmas létrák tetejéről küzdöttek a lángokkal. 

A tüzet, amely mintegy 1800 négyzetméteren terjedt el, néhány órás küzdelem után sikerült eloltani. Ezután bukkantak rá egy munkás holttestére, halálát füstmérgezés okozta. Az 54 éves férfi hegesztési munkálatokat végzett a tetőn. Később a katasztrófavédelem emberei megtalálták négy társa holttestét is. 

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, a helyszínen vizsgálat indult ennek kiderítésére.

Hétfőn az üzletközpont tornyaiban nem volt munka, így az épületnek otthont adó értéktőzsde sem itt, hanem egy tartalék helyszínen indította el kereskedelmi és tájékoztatási szolgáltató rendszerét.

(MTI)