Tucatnyi holttestet találtak egy földút mentén

Egy úgynevezett önvédelmi csoport tizenkét tagjának holttestét találták meg egy földút mentén a mexikói Veracruz államban - közölték a helyi hatóságok hétfőn.

A mexikói sajtó a rendőrség jelentéseire hivatkozva arról számolt be, hogy a Veracruz állam azonos nevű székhelyétől nagyjából 363 kilométerre délre, az erőszak sújtotta Las Choapas megyében megtalált holttesteknek a kezeik és a lábaik is meg voltak kötözve.

A veracruzi biztonsági minisztérium azt közölte, hogy az áldozatokat kivégezték, és az esetről szóló sajtójelentések szerint a drogkartellek sújtotta mexikói régiókban szerveződött egyik önvédelmi csoport tagjairól lehet szó.

Cuitlahuac Garcia, Veracruz kormányzója az előzetes értesülésekre hivatkozva elmondta, hogy a csoporton belüli szakadás vezethetett a tizenkét ember meggyilkolásához.

Az övédelmi csoportok gyakoriak Mexikó azon részeiben, ahol a hatóságok nem tudják fenntartani a rendet a bűnszervezetek miatt. Elemzők szerint ezek az önbíráskodó szervezetek helyenként segítettek kordában tartani az erőszakot és megvédeni a lakosságot, azonban egyesek közülük bűnözői bandákkal álltak össze fegyverekért, illetve védelemért cserébe. A hatóságok azzal vádolják az önvédelmi csoportokat, hogy nem különböznek a bűnszervezetektől, és szoros kapcsolatban állnak bizonyos kartellekkel.

Mexikó, ahol naponta átlagosan száz gyilkosságot követnek el, a világ egyik legveszélyesebb országának számít. Veracruz államban tavaly több mint 1320 gyilkosság történt.


MTI