TRAGÉDIA: Heten meghaltak, miután kigyulladt egy koronavírusos betegeket kezelő kórház Romániában

Halálos áldozatokat is követelő tűz pusztított pénteken Romániában a koronavírusos betegeket ápoló konstancai járványkórházban.

TRAGÉDIA: Heten meghaltak, miután kigyulladt egy koronavírusos betegeket kezelő kórház Romániában
Fotó: TASR

A katasztrófavédelem a tűz megfékezése után közölte: hét páciens életét vesztette.

Az első jelentések szerint a kórház intenzív osztálya gyulladt ki, ahol lélegeztetőgépek működnek. A Transindex azt írja, orvosok segédkeztek a betegek evakuálásában, akik közül többen mozgásképtelenek. A tragédiáról készült amatőr videofelvételeken az látszik, hogy a kétemeletes épület jelentős részét sűrű füst lepte el, a földszinti kórtermekből a betegek az ablakokon kimászva menekültek.

A katasztrófavédelem a szomszédos megyékből is Konstancára küldött tűzoltóegységeket. A konstancai járványkórház udvarán a tűzoltók mobilkórházat állítottak fel, amelyben elvégzik az evakuált betegek szűrését, és állapotuk függvényében más kórházakba irányítják át őket.

Az egészségügyi minisztérium szerint a konstancai járványkórházban 113 beteget kezeltek, közülük tízet az intenzív terápiával.

Romániában a koronavírus-járvány negyedik hulláma minden korábbit meghaladó ütemben terjed, az újonnan fertőzöttek száma a héten már több ízben rekordot döntött, a kórházak túlterheltek, a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegei országszerte megteltek, a szaktárca újabb kórházi részlegek felszabadításával és a szakszemélyzet áthelyezésével próbálja a helyek számát a növekvő igényekhez igazítani.

MTI/Transindex