Többeket lemészároltak egy kongói faluban

Legalább huszonkét embert mészároltak le egy rajtaütés során a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, ahol rendszeresek az iszlamista lázadók támadásai - közölték a helyi hatóságok kedden.

A bozótvágókésekkel és lőfegyverekkel felfegyverzett szélsőségesek hétfőn késő este csaptak le a Mwenda nevű településre - mondta Jeremi Mbweki helyi közösségi vezető. A mészárlásért a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű, ugandai eredetű iszlamista lázadócsoportot tette felelőssé. A felkelőket gyanúsítják egyébként azzal is, hogy a múlt héten legalább tizenhét embert mészároltak le egy közeli faluban.

"Mostanra teljes félelemben élünk, bizonytalanságban a jövőnket illetően" - mondta Mbweki telefonon nyilatkozva.

Donat Kibwana, Beni körzetének vezetője megerősítette a halottak számát, illetve ő is az ADF-et hibáztatta. Hozzátette: kilenc másik holttestet is találtak egy másik településen, akik szintén a szélsőségeseknek estek áldozatul.

Az ADF-et azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős. A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek - főleg a kobalt és az arany - kitermelésének az ellenőrzéséért. Az ADF fokozta a civilek elleni támadását az után, hogy a hadsereg 2019 októberében offenzívát indított a csoport ellen. Az ENSZ szerint az ADF több mint ezer civilt ölt meg 2019 és 2020 között.


(MTI)