Tizenhárom éves autista fiúra lőttek rá a rendőrök az Egyesült Államokban, súlyosan megsebesítették – VIDEÓ 

Hétfőn került nyilvánosságra az a szeptember 4-én készült megdöbbentő videó, amelyen az látható, hogy Salt Lake City rendőrei lövéseket adnak le egy autizmussal küzdő 13 éves fiúra – írja az IndexThe Guardian cikke alapján.

Tizenhárom éves autista fiúra lőttek rá a rendőrök az Egyesült Államokban, súlyosan megsebesítették – VIDEÓ 
Fotó: screenshot

A rendőrséget aznap este tíz körül az anya, Golda Barton hívta. Eredetileg pszichiátriai segítséget szeretett volna kérni, de mivel egyetlen szakembert sem ért el, a rendőrséghez fordult. Elmondta, hogy fia teljesen magánkívül van, kórházba kellene vinni, de azt az ápolót, aki vigyáz rá, légpisztollyal fenyegette meg, és kilőtte az egyik ablakot. 

A fiút irritálja a rendőrök látványa, ha egyenruhát vagy rendőrjelvényt lát a fiú, azt hiszi, meg akarják ölni őt. 

A rendőrök kivonultak a házhoz, az egyik testkamera-felvételen pedig azt látni, hogy üldözőbe veszik a fiút az utcán, azt kiáltva, hogy feküdjön le a földre. Ezután dördültek el a lövések. A Salt Lake City-i rendőrség őrmestere azt mondta, a rendőrök akkor lőttek, amikor a fiú menekülni kezdett. Összesen 11 lövést adtak le, úgy, hogy a fiúnál nem is volt fegyver. Testre is céloztak, a válla és a bokája mellett eltalálták a húgyhólyagját is.

A rendőrség szerint a fegyverhasználat jogos volt, mert ha valaki hozzáférhet lőfegyverhez, úgy kellett kezelni, mintha fegyveres lenne. 

A család ügyvédje, Zach Weyher elmondta, a rendőröket nem is bűncselekményhez riasztották, ehhez képest a fiúnak szerencséje van, hogy életben maradt. Súlyos sérülésekkel kórházban ápolják.

viaIndex