Tizenegy éve eltűnt magyar focista holttestét találhatták meg

Megtalálhatták a 11 éve eltűntként keresett volt MTK-s labdarúgó, Katzenbach Imre holttestét. 

Tizenegy éve eltűnt magyar focista holttestét találhatták meg
Fotó: archív

A rendőrség honlapján közzétett közleményben nem nevezték meg az áldozatot, mindössze annyit írtak, hogy budapesti, XVII. kerületi otthonából 2009. szeptember 28-án tűnt el az akkor 45 éves férfi, akinek földi maradványait október 23-án találták. 

A közleményben azt írták: a rendőrség a kezdetektől gyanította, hogy nem csupán eltűnésről van szó, a férfi nem saját elhatározásából tartózkodhat ismeretlen helyen, hanem bűncselekmény áldozata lett.

A rendőrség 2019-ben olyan információk birtokába jutott, hogy a férfi emberölés áldozatává vált.

A nyomozás során kiderítették, hogy hol rejtették el a holttestet, így Baranyajenő térségében megtalálták, és azonosították a sértett földi maradványait.

A jelenleg más ügyben börtönbüntetését töltő H. Attilát emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

2010 márciusában a HVG írt arról, hogy titokzatos módon tűnt el Katzenbach Imre, az Eclipse-ügyben körözött egykori  MTK-s labdarúgó, a férfi Mercedesét és személyi iratait hátrahagyva vált köddé.

Az Eclipse-ügy 2010 március közepén robbant ki. Katzenbach Imre neve mintegy három hónappal az eltűnését követően merült fel az egyik céggel kapcsolatban. Megalapozottan gyanúsítható voltbűncselekményben való aktív részvétellel, ugyanis mintegy félmilliárd forint került a bankszámlájára.

A 2003-ban alapított Eclipse Zrt. a gépkocsik eredetiségvizsgálata, a biometrikus útlevelek és más projektek kapcsán 2004 után jelentős informatikai jellegű állami megbízásokat nyert el.

A cég vezetői, annak érdekében, hogy a tízmilliárdos nagyságrendű árbevételük után fizetendő áfa mértékét csökkentsék, 2006 után fiktív szerződések, teljesítési igazolások, számlák segítségével formálisan alvállalkozókat vontak be, akiknek fizettek, majd ezeket az összegeket rövidesen tovább utalták és készpénzben felvették. Így több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be az Eclipse. A vádiratban többször az egyik alvállalkozó cég ügyvezetőjeként említették Katzenbach Imrét, mint ismeretlen helyen tartózkodó személyt.

MTI