A tíz éve tartó szíriai háborúnak eddig 117 ezer civil áldozata van, közülük 22 ezer gyerek

Az immár tíz éve tartó szíriai háborúnak eddig 117 ezer civil áldozata van, közülük 22 ezer gyerek, a többi 271 ezer katona vagy milicista - közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet.

Az angliai székhelyű, de Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező szervezet állítása szerint a civil áldozatok többségének halálát a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg és az azzal szövetséges milíciák okozták.

A háború intenzitásának csökkenése miatt - amely az északnyugati tűzszünetnek és a koronavírus-járványnak tudható be - az utóbbi egy évben vesztette életét a legkevesebb ember a tíz év alatt.

Damaszkusz jelenleg az ország területének a mintegy 60 százalékát tartja ellenőrzése alatt a 2015 óta tartó sorozatos harci sikerek és az orosz erők támogatásának köszönhetően az OSDH szerint.

A háború miatt a korábbi lakosság több mint fele - több mint 13 millió ember - kényszerült elmenekülni otthonából, és közülük több mint ötmillióan külföldön kerestek menedéket.


(MTI)