Tévedésből lelőttek a rendőrök egy Down-szindrómás fiatalembert

Bírálatok kereszttüzébe került a svéd rendőrség, miután  néhány tagja Stockholm belvárosában lelőtt egy 20 éves Down-szindrómás fiatalembert, akinél egy játékfegyver volt. 

A fiatal férfi, akinél korábban az autizmus egy formáját is diagnosztizálták, csütörtökön a hajnali órákban kiment az utcára az apja lakásából, és magával vitt egy géppisztoly formájú játékfegyvert. A hatóságok közlése szerint a rendőrök "fenyegetett helyzetben" nyitottak tüzet, miután a férfi a felszólítás ellenére nem volt hajlandó eldobni a kezében levő műanyag játékszert, amelyet a rendőrök valódi lőfegyvernek véltek. 

Martin Tiden svéd főügyész pénteken közölte, hogy vizsgálatot indítottak annak felderítésére, hibáztak -e a rendőrök. Hozzátette: a vizsgálat rutineljárás, amelyet minden olyan esetben lefolytatnak, amikor a rendőrök használják a lőfegyverüket. Pillanatnyilag senkit nem gyanúsítanak azzal, hogy nem az előírások szerint cselekedett volna.

A hírek szerint legalább két rendőr adott le lövéseket a férfira, aki rövid időn belül belehalt sebesüléseibe.

Az áldozat anyja a svéd médiának nyilatkozva elmondta: a család sokkos állapotban van. Elmondása szerint a fia rendkívül kedves, barátkozó ember volt. Nagyon nehezen kommunikált, alig pár szót tudott mondani. Eltűnését csütörtök hajnalban jelentették a hatóságoknak.

Elisabeth Sandlund, a szellemi fogyatékkal élők svédországi szervezetének egyik vezetője azt mondta: ezek a fiatalok sokszor spontán cselekednek. Egyáltalán nem különös, hogy egy felnőtt testben élő gyerek elszökjön otthonról az éjszaka közepén egy játékkal a kezében.

Ulf Johansson, a stockholmi rendőrfőkapitány "szörnyű esetnek" nevezte a lövöldözést.

"Tragikus minden érintett számára, megértem és tiszteletben tartom, hogy a történtek sokakat mélyen felzaklattak"

- fogalmazott a rendőrfőkapitány.

(MTI)