Tavaly szilveszterkor kalapáccsal vert össze fiatalokat, felfüggesztettet kapott a kétgyermekes kassai apuka

Még csak 40 perccel múlt éjfél 2019 első napján, amikor egy kétgyermekes apuka tulajdonképpen ámokfutásba kezdett a kassai Tóvárosi lakótelepen (Nad jazerom).

Tavaly szilveszterkor kalapáccsal vert össze fiatalokat, felfüggesztettet kapott a kétgyermekes kassai apuka
Fotók: SME-Korzár

A 36 éves Jozef M., a Balti utcában mulatozók között rontott rá négy, 19 és 22 év közti fiatalra. Először Dominik T.-t verte össze az egész testén egy kalapáccsal, majd Jakub B. következett, akit a kezén talált el. Lukáš S. segíteni próbált, odaszólt a férfinak, hogy hagyja békén a barátait, őt fejbe verte, valamint kapott a hátára és a combjára is egyet. A negyedik megtámadott Ľubica B. volt, aki ugyancsak a fejére, az oldalára és a lábára kapott egyet a kalapáccsal.

Mind a négy fiatal szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett, melyekből két héten belül felépültek, Lukášt és Ľubicát viszont fejsérüléseik miatt benntartották a kórházban. A srácot másnap, a lányt harmadnap engedték haza.

A rendőrségen Jozef először azt állította, nem emlékszik semmire, később azonban fény derült arra, hogy vélhetően a fiatalok szavai bosszantották fel annyira, hogy megborult. Közrejátszott ebben bizonyára az aznap este elfogyasztott alkohol is. 

Az éjféli petárdázás után a fiatalok arról dumáltak, hogy ilyen későn a gyerekeknek már ágyban lenne a helyük. Ezt ugyan általánosságban jegyezték meg, a családjával, két gyermekével és élettársával arra sétáló Jozef azonban ezt meghallotta és vélhetően ettől gurult be. Élettársa ugyan megpróbálta őt elrángatni onnan, hangsúlyozta, hogy nem konkrét gyerekekre értették azt a szájhősök, ám Jozefet nem lehetett leállítani. Hazament, és egy kalapáccsal tért vissza, majd nekifogott az aprításnak.

Jozef nem nyilatkozott a vizsgálati fogságáról döntő bíróságon sem, Milan Filičko szóvivő szerint viszont legalább sajnálta a történteket. Végül azonban vizsgálati fogságba helyezték, mivel attól tartott a bíró, hogy Jozef folytathatja bűncselekmények elkövetését. Erre alapot adott, hogy már hat cselekmény szerepelt az erkölcsi bizonyítványában, a fele ráadásul garázdaság volt, noha a legutóbbi 2007-ben történt. 2018 nyarán ugyanakkor polgári együttélés elleni szabálysértésért ítélték el.

Nyáron, a Kassai II. Járásbíróságon Jozef beismerő vallomást tett, Daniela Blažovská bírónő pedig ezt követően három év letöltendőre ítélte első fokon, emellett elrendelték, hogy alkohol-elvonókúrán kell részt vennie.

Az ügyész súlyosbításért, Jozef enyhítésért fellebbezett, a fellebbviteli perben a kerületi bíróság végül Jozef javára döntött. Meghagyták ugyan a három év letöltendőt, ám azt öt évre felfüggesztették, ami a maximális próbaidő.

A kassai férfi nem fogyaszthat alkoholt, szociális programban és elvonókúrán kell részt vennie. Jozef ezt követően szabadulhatott a vizsgálati fogságból.

(SME)