"Találkozunk a pokolban!" Mikuláš Černák nem egy tipikus bűnbánó, gyilkossági ügyeinek se vége, se hossza

Mikuláš Černák viszonylag rövid ideig lehetett maffiafőnök, 1997-ben csak néhány hónapig tartott a "teljhatalma". Azonban annyi zűrös esemény zajlott  körülötte, hogy azok még mindig foglalkoztatják a bíróságokat. Annak ellenére, hogy a besztercebányai bandafőnököt 2010-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A nagy fordulópont akkor következett be, amikor megtörte a csendet, és beismerte az általa elkövetett gyilkosságok hosszú sorozatát, és sok tisztázatlan esetet leleplezett.

"Találkozunk a pokolban!" Mikuláš Černák nem egy tipikus bűnbánó, gyilkossági ügyeinek se vége, se hossza
Fotó: TASR

Az egyik közülük egy több mint húsz éves emberölési ügy, amelynek során Černák egykori társával, Ján Kánnal együtt egy lengyel férfivel végeztek. Kán most bűnbánónak nevezi Černákot, aki szerinte célirányosan tanúskodik ellene. A bíróság azonban nem értett egyet Kánnal.

Mikuláš Černák nem tekinthető tipikus bűnbánónak, hiszen életfogytiglani börtönbüntetését tölti, azaz az ellene indított eljárásokban már nem tud megegyezni a büntetés csökkentésében - írta a besztercebányai kerületi bíróság júniusi állásfoglalásában, amit néhány napja megszerzett az Aktuality.sk hírportál.

Ez a dokumentum szól a lengyel Grzegorz Szymanek üzletember meggyilkosságának ügyében hozott ítélet elleni fellebbezésről, amely bűncselekmény1997 szeptemberében történt Brezno közelében. A Besztercebányai Járásbíróság ítélete szerint Černák lőtte le a gazdag külföldi szélhámost, akibe rögtön utána Kán is beleeresztett egy golyót.

A feljebbviteli bíróság helybenhagyta Černák bűnösségét, ugyanakkor megsemmisítette Kán 8 éves börtönbüntetéséről szóló ítéletet. Ezzel az ügye visszakerült a járásbíróság asztalára. Így Kán helyzete nem javult jelentősen, éppen ellenkezőleg. A kerületi bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkosságban való részvételét még szigorúbban kell megítélni.

A kilencvenes évek második felében Szymanek után nagy erőkkel nyomoztak a lengyel hatóságok, még és az Interpol is szaglászott utána, mivel komoly összegű hiteleket vett fel fiktív cégeire, de a törlesztéssel nemigen törődött. Meg is lógott Lengyelországból, majd Ausztria érintésével Szlovákiában kötött ki.

Amikor a lengyel rosszfiúk kiderítették, hol tartózkodik honfitársuk, felbérelték Černákot, hogy rabolják őt el, hogy majd megosztozzanak a váltságdíjon. Aztán porszem került a gépezetbe, és így a lengyelek nem jutottak hozzá Szymanek pénzéhez, aki viszont jelezte Černákéknak, hogy ő többet fizet, mint amennyit a földijei ígértek nekik.

Aztán ebből sem lett semmi, mert a fogva tartott férfi jelezte a családjának, bajba jutott, ami miatt a szlovák és a lenygel rendőrök keresni kezdték őt. Černákék meg menekülőre fogták, és hétvégi házról víkendházra vándoroltak a fogjukkal együtt. De ezt egy pont után megunták, és a vád szerint eldöntötték, hogy végeznek vele. 

"Adsz pénzt?" - tette fel a nagy kérdést Černák a lengyelnek, amikor a menekülésük utolsó állomására érkeztek. "Adok, adok" - ígérte a riadt túsz. Erre 

Černák pisztolyának csövét Szymanek szájába dugta: "Találkozunk a pokolban" - és meghúzta a ravaszt. Aztán állítólag átadta a fegyverét társának, Kánnak, aki erre meg mellkason lőtte az áldozatukat.

Kán azonban ezt tagadja. 

És hogy most miért foglalkozott Černákkal kapcsolatban a kerületi bíróság ezzel az utóbbi időben népszerű kifejezéssel, a bűnbánóval? Mert azt az egykori cinkosának ügyvédje használta a besztercebányai maffiózóra, aki szerint Kán részt vett a lengyel meggyilkolásában. A fellebbezésben Kán ügyvédei azt állították, hogy Černák célja az volt, hogy kérvényezhesse a szabadon bocsátását, és ezért megpróbált együttműködni a hatóságokkal.

Az illetékes ügyész szerint szó sincs arról, hogy bármiben is megállapodtak volna Černákkal, hiszen korábban már életfogytiglani büntetést róttak ki rá. Legkorábban 2023-ban kérvényezheti a feltételes szabadon bocsátását, és ha erre sor kerül, majd a bíróság dönt a beadványról. Hallgatásomat 2014-ben azért törtem meg, hogy tisztázzam a múltamat és férfiasan szembenézzek az igazsággal. Nem üzleteltem a vallomásommal, ahogy azt mostanában látjuk a bűnbánókkal összefüggésben, tehát nem egyezkedtem a hatóságokkal azért, hogy valamilyen hasznot húzzak belőle. 

Azzal, hogy a feljebbviteli bíróság megsemmisítette Kán 8 éves börtönbüntetéséről szóló ítéletet, a nevezett nem került kedvezőbb helyzetbe, mert a kerületi instancia szigorúbban ítéli meg az 1997-ben történteket.

A járásbíróság szerint Kán részéről "mindössze" gyilkossági kísérlet történt, de ezt a verziót a kerületi bíróság nem fogadta el, mert szerinte az gyilkosság volt.

Most az ügy visszakerült az elsőfokú bíróságra, amelyiknek ismét döntést kell hoznia arról, milyen bűncselekményt követett el Ján Kán. Ha a járásbíróság elfogadja a kerületiek érvelését, akkor a megsemmisített 8 éves büntetés helyett 12-től 15 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. 

Szymanek likvidálása volt az első gyilkosság, ami miatt Mikuláš Černákot bíróság elé állították 1999 novemberében. Akkor az elsőfokú bíróság bűnösnek találta a besztercebányai maffiafőnököt (2000 januárja), de a Legfelső Bíróság ezt visszadobta a kerületieknek (2001 februárja), ahol aztán éppen húsz évvel ezelőtt úgy határoztak, felmentik őt a vádak alól. Az ügyészség azonban nem adta fel, és tanúk vallomása alapján 2011 perújrafelvételre került sor. 

 

(Aktuality)