"A szemem láttára két kisgyerek és két felnőtt vesztette életét" - civilekre lőnek az oroszok evakuálás közben Kijevnél (Videók)

Vasrnap tüzérségi támadás érte a Kijevhez közeli Irpiny városát, miközben evakulták - közölte a település polgármestere Olekszandr Markusin a Telegram-csatornáján. Olekszij Kuleba Kijev megyei kormányzó korábban négy civil haláláról számolt be a Kijev környéki településeket ért orosz légitámadások kapcsán.

"A szemem láttára két kisgyerek és két felnőtt vesztette életét" - civilekre lőnek az oroszok evakuálás közben Kijevnél (Videók)
Mindeközben Irpinyben (Fotó: AP/TASR)

Az irpinyi polgármester szerint az oroszok akkor tüzeltek, amikor az emberek megpróbáltak egy hídon átkelni. 

„Egy egész család meghalt. A szemem láttára két kisgyerek és két felnőtt vesztette életét” – írta a történtekről.

Közölte továbbá, hogy a település nem adta meg magát, harcolnak az oroszokkal.

Egy sárga karszalagos ukrán katonát látunk a videón, amikor robbanás történik, majd mindenki orvosért kiált, mert a férfit elsodorta a robbanás ereje:

 

A polgármester által is említett család tagjainak holttestét itt már letakarták, a felvételek viszont így is szörnyűek:

 

"Sajnos Polisszja, Marjanyivka és Havrilivka polgári lakossága körében is vannak áldozatok. A vishorodi járásban található Marjanyivkában az ellenséges erők cinikusan légicsapást mértek civilekre. Eddig négyen meghaltak, és több mint 15-en megsebesültek" - írta a kormányzó a hivatala honlapján még kora este.

Súlyos a helyzet a fővárostól, Kijevtől északra lévő térségben, Hosztomel és Bucsa településeknél is.

"Az elmúlt órákban az orosz csapatok megpróbáltak áttörni az ukrán védelmen, Bucsánál az ukrán fegyveres erőknek sikerült megállítaniuk egy katonai járműoszlopot, mire az ellenség a haditechnikát hátrahagyta, és visszavonult" - írta a kormányzó.

Hozzátette, hogy Boriszpilnál, azon a településen, ahol a nemzetközi repülőtér található, nyugalom van, ott nem folynak harci cselekmények.

Hennagyij Lahuta, a Krímmel határos dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója közölte, hogy az ukrán hadsereg elvesztette ellenőrzését a megyeszékhely felé vezető utak fölött. Herszon városa azonban egyelőre nem került orosz kézre - pontosította az értesülést az ukrán fegyvere erők vezérkara.

Vadim Deniszenko, a belügyminiszter tanácsadója nyilvánosságra hozta: az ukrán fegyveres erők páncélosai és egyéb harcjárművei behajtottak a fővárosba, hogy biztosítsák Kijev védelmét. Deniszenko kérte a kijevieket, hogy ne vegyék videóra és ne publikálják az ukrán fegyveres erők katonai járműveinek mozgását.

(MTI/Telex)