A szaúdi légierő egyik tagja mészárolt egy amerikai katonai bázison!

A szaúdi légierő egy, amerikai kiképzésen részt vevő katonája négy embert megölt és nyolcat megsebesített egy pénteki lövöldözésben a floridai Pensacola haditengerészeti bázison - közölték amerikai tisztségviselők. Az elkövetőt a seriff helyettesei lőtték le tűzharcban.

A szaúdi légierő egyik tagja mészárolt egy amerikai katonai bázison!
Fotó: AP/SITA

Sajtótájékoztatóján Ron DeSantis, floridai kormányzó arról tájékoztatott, hogy az elkövető szaúdi állampolgár volt, és azon a továbbképző programon vett részt, amely régóta nyitva áll az Egyesült Államok szövetségesei számára. A kormányzó elmondta azt is, hogy számtalan kérdés vetődik fel az elkövető személyét illetően, és leszögezte, hogy Szaúd-Arábia kormányzatának - éppen azért, mert a lövöldöző szaúdi volt - "segítenie kell az áldozatok hozzátartozóin".

A feltételezett elkövető, Mohamed Száed Alsamráni alhadnagy, kézifegyverrel lövöldözött a kiképző központ elméleti oktatási épületében.

A szaúdi katona tettének indítékát egyelőre homály fedi. Nyomozást indítottak annak megállapítására, hogy a lövöldözést terrorista szándékkal követte-e el.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-oldalán részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Közölte, hogy Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó telefonon szintén részvétét nyilvánította a történtek miatt és szintén együttérzését fejezte ki.

"A király hangsúlyozta, hogy a szaúdi népet rettentően felbőszítette a lövöldöző barbár tette, a katona semmiképp sem képviselte az Egyesült Államokkal rokonszenvező szaúdiak érzéseit" - írta mikroblogján Trump.

Az elmúlt hetekben a szaúdi királyi haditengerészeti erők 18 haditengerészeti pilótája és 2 fős földi kiszolgáló személyzet érkezett továbbképzésre Pensacolába, amely Floridának az alabamai határhoz közel eső vidékén található. Amerikai sajtóinformációk szerint a továbbképzésre érkezőket, akik általában a szaúdi elit családjaiból kerülnek ki, mind a sivatagi királyságban, mind az Egyesült Államokban előzetesen szigorú ellenőrző vizsgálatoknak vetették alá.

A támaszponton több mint 16 ezer katona és több mint 7 ezer polgári személy dolgozik.

(MTI)