SZÖRNYŰ: Lelőttek egy jámbor labradort – bűncselekményként kezeli a rendőrség (18+)

HODOS – Csütörtökön délután a családi házak mögötti nyitott telken lőttek le egy fekete labradort, miközben gazdája sétáltatta, tanítgatta.

SZÖRNYŰ: Lelőttek egy jámbor labradort – bűncselekményként kezeli a rendőrség (18+)

Varga Óvári Éva, a kutya tulajdonosának lánya tájékoztatta a Paramétert a történtekről. Eszerint délután háromkor a házuk mögötti, elkerítetlen telken sétáltatta a négy éves, jámbor, Budy névre hallgató labradort. „A környéken négy-öt felnőtt férfi és egy tizenegy éves gyerek is tartózkodott, amikor egyszer csak a kutya elfutott kb. 20 méterre. Szólította, hogy jöjjön vissza, másodpercekkel később viszont eldördült egy lövés. A kutya pedig már nem jött vissza” – mesélte.

Elárulta, hogy édesapja, aki a helyi vadászegyesület elnöke, a lövés hangja alapján felismerte, hogy egy vadászpuskáról volt szó. „Remegve szaladt be és mondta, a kutya nincs, puskadörrenés viszont volt. Aztán a kutya nyomait követve megtalálta vérbe fagyva a házak között” – folytatta.

A halott eb szörnyű látványt nyújtott, ami a helyszínre kihívott rendőröket is elborzasztotta. A család még csütörtökön feljelentést tett az ügyben a rendőrségen.

„Megkezdődött az ügy kivizsgálása, rongálás bűncselekményében” – közölte kérdésünkre Both Péter járási rendőrkapitány. A kutya a törvény szerint vagyontárgynak minősül, „értéke” ez esetben viszont meghaladta azt a határértéket, amikor a rongálás bűncselekményként kezelendő.

Both hozzátette, hogy jelenleg folyamatban van az érintettek kihallgatása, és ez alapján a vizsgálat további szakaszában a bűncselekmény akár más minősítést is kaphat, figyelembe véve, hogy hol és milyen körülmények között történt az eset.

A család arra gyanakszik, hogy a lövést egy helyi vadász, Cs. V. adta le. Telefonon elértük őt is, de nem kívánt az üggyel kapcsolatban nyilatkozni, csak annyit mondott, hogy a rendőrség már kihallgatta.

Megkérdeztük Szinger Jánost, a járási vadászszervezet elnökét, aki általánosságban elmondta, milyen körülmények között használhatja egy vadász a fegyverét. „Lakott területen soha, de kutya vagy macska ellen külterületen (min. 200 méterre lakott területtől - szerk. megj.) is csak szélsőséges esetben, ha például egy kóbor kutya rátámad a vadra. Ha viszont nyakörve van, vagy a közelben van a tulajdonosa, akkor semmiképpen” – fogalmazott.

„Rongálás bűncselekményéért két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható” – mint arról a rendőrkapitány tájékoztatott. Amennyiben a gyanusíott bűnössége bebizonyosodik, minimum két évre bevonják a fegyvertartási engedélyét is.

-para-