Rabok százait engedik szabadon a járvány miatt ebben az országban

Srí Lanka kisebb jogsértésekért elítélt rabok százait engedi szabadon, miután halálos áldozatokkal járó börtönlázadások törtek ki a koronavírus-járvány miatt egy szigorúan őrzött börtönben - közölte kedden Ali Szabri Srí Lanka-i igazságügyi miniszter.

Hatszázhét foglyot részesítettek általános amnesztiában a vasárnapi rablázadást követően - mondta a parlamentben Szabri. A tárcavezető közölte azt is: elnöki utasításra keresik egyéb módjait annak, hogy további rabokat engedjenek szabadon, illetve felgyorsítsák az eljárásokat.

Mindeközben 11-re nőtt a Colombótól 15 kilométerre északra található Mahara szigorúan őrzött börtönében történt lázadás halálos áldozatainak száma. Az incidenst követően 108 embert, köztük két börtönőrt szállítottak kórházba.

A lázadás azután tört ki, hogy előzetes letartóztatásban lévő őrizetesek jobb egészségügyi ellátást és ügyük elbírálásának felgyorsítását kezdték követelni. Rabok egy csoportja betört a létesítmény azon részére, ahol gyógyszereket tároltak, és sokat ellopott azokból.

Ez  az elmúlt nyolc év legsúlyosabb börtönlázadása az országban.

A Srí Lanka-i kormány a lázadás előtt már fontolgatta, hogy kegyelemben részesít foglyokat, mert a koronavírus-járvány gyorsan terjed az ország híresen túlzsúfolt börtöneiben. Az ország hat börtönében több mint 1100 rab fertőződött meg a vírussal.

A Srí Lanka-i börtönökben jelenleg több mint 30 ezer elítéltet tartanak fogva, valamint 115 ezer olyan embert, akiknek ügye még folyamatban van.


(MTI)