Puszta kézzel szállt szembe az iskolai ámokfutóval a tanítónő, hogy védje a gyerekeket

Mostanáig leginkább két hősről, a támadás során elhunyt Jaroslav Budz igazgatóhelyettesről, illetve a támadó nyomába eredt, majd szintén megsérült gondnokról, Rudolfról esett szó. Ivan Č.-vel szemben azonban az egyik tanítónő is kénytelen volt szembeszállni, mégpedig puszta kézzel, rögtön azután, hogy a férfi betört az iskolába, majd az osztályában.

Puszta kézzel szállt szembe az iskolai ámokfutóval a tanítónő, hogy védje a gyerekeket
Fotó: Nový Čas

A Nový Čas-nak sikerült megszólaltatnia az egyik kolléganőt, aki neve elhallgatását kérte. Állítása szerint az osztályban, amely a legközelebb esett a bejárathoz, és amelybe Ivan Č. berontott, 5 negyedikes diák tartózkodott, valamint Renáta H. tanítónő.

Minden rendkívül gyorsan történt, a tanítónő viszont szembeszállt a támadóval, hogy megvédje a gyerekeket. Ivan Č. megszúrta és vágta a tanítónőt, de sikerült két kisgyermeket is megsebesítenie a késével.

Amikor a többi osztály tanítói hallották a sikoltozást, bezárkóztak diákjaikkal a saját osztályaikba, nehogy a támadó oda is berontson. "Az egész testem remegni kezd, ha belegondolok, mi történhetett volna, ha a többi osztályba is be akar jutni. Még szörnyűbb lehetett volna. A kolléganők bezárkóztak, és ezzel valószínűleg megakadályozták, hogy még nagyobb baj történjen" - mesélte.

Az egyik szülő megható üzenetet továbbított a megsérült tanítónőnek. "Gyermekeink életébe úgy érkezett, mint a harmadikosok tanítónője, most azonban az őrangyalukká vált. Önnek köszönhetően három gyermek sérülés nélkül átvészelte a támadást" - fogalmazott.

Miután a tanítónő szembeszállt Ivan Č.-vel, az hátat fordított nekik és a Nový Čas információi szerint megpróbált egy másik tanterembe is bejutni, de zárt ajtókra talált. Ekkor érkezett az igazgatóhelyettes, Jaroslav Budz, és sajnos ő lett a támadás egyetlen iskolai halálos áldozata. Az igazgatóhelyettest két lánya is gyászolja, a kisebbik mindössze hároméves.

A menekülő Ivan Č. után eredt a gondnok, akit szintén megsebesített. A férfit végül a helyszínre riasztott rendőrök vették üldözőbe, és néhány száz méterre az iskolától lelőtték, miután őket is megpróbálta megszúrni. A rendőrök a földről visszapattanó töltényektől sebesültek meg.

(Nový Čas)