Öngyilkos merénylet egy forgalmas szomáliai étteremben, legalább 7 halott

Legalább heten meghaltak, amikor a szomáliai főváros, Mogadishu egyik népszerű éttermében egy öngyilkos merénylő robbanószerkezetet hozott működésbe pénteken.

Öngyilkos merénylet egy forgalmas szomáliai étteremben, legalább 7 halott
Fotó: AP/SITA

A helyi rendőrség jelentése szerint tíz további ember megsérült. A halottak száma emelkedhet, mivel több sebesült állapota válságos.

Az étteremben, amelyben a merénylet történt, fagylaltot is mérnek, valamint süteményeket is árulnak. A vendéglátóhely egy forgalmas, a város repülőterére vezető út mentén fekszik.

A szomáliai kormány elítélte a civilek ellen elkövetett támadást.

Az al-Shabaab iszlamista szervezet a rádióállomásának adásában vállalta a felelősséget a terrorcselekményért.

Közleményében azt állította, hogy a robbantás áldozatai köztisztviselők. A rendőrség ugyanakkor arról számolt be, hogy a halottak között számos éttermi dolgozó is volt.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab nevű szomáliai dzsihadista szervezet gyakran követ el merényleteket Mogadishuban és az ország más pontjain. Célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az államból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló iszlám törvénykezést vezessen be Szomáliában.

(MTI)