Olyan előrelépés történt Ógyallán az állattartással kapcsolatos bűncselekmények terén, amire még nem volt példa Szlovákiában

A rendőrség meggyanúsított egy ógyallai nőt kutyák illegális szaporításával és állatkereskedéssel összefüggésben.

Olyan előrelépés történt Ógyallán az állattartással kapcsolatos bűncselekmények terén, amire még nem volt példa Szlovákiában
Fotó: Rendőrség (Facebook)

A kutyákat tavaly év végén találták meg a nő háza melletti melléképületben, katasztrofális körülmények közt tartotta őket. A Joj Televízió által közölt rendőrségi felvételek tavaly decemberben készültek egy váratlan ellenőrzés során.

Az épületben nyolc szukát és egy kant, valamint hat kiskutyát találtak borzalmas börülmények közt, az egyik kiskutya teteme a szuka alatt volt – közölte a komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ŠVPS) igazgatója, MVDr. Oskar Slivka.

Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő a televízióval közölte, a rendőrség környezetvédelmi osztályának nyomozója meggyanúsította a 44 éves nőt állatok gondozásának folytatólagos elmulasztása és többszörös csalás bűntettével.

A rendőrség feltárta, hogy a nő 2020 szeptembere és 2021 márciusa között minimálisan hét máltai selyemkutyát, illetve yorkshire terriert adott el 7-8 hetes korukban egy internetes oldalon keresztül, egyenként 340-380 euróért.

A kutyák azonban betegek voltak, fertőző betegségeket hordoztak magukban, a hétből három elpusztult, másik hármat pedig állatorvosnak kellett elaltania a visszafordíthatatlan egészségi állapota miatt. A hétből mindössze egyet sikerült megmenteni a gyors állatorvosi beavatkozásnak köszönhetően. 

Slivka hozzátette, megtették a szükséges intézkedéseket, és figyelemmel kísérik az ügyet. Bárdyová közölte, amennyiben a nő bűnössége beigazolódik, hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. Szlovákiában korábban még nem volt példa arra, hogy konkrét személyt gyanúsítottak volna meg hasonló ügyben.


(joj)