Nyakon szúrta magát egy ellenzéki aktivista a minszki bíróságon (videó 18+) 

Megkísérelte elvágni egy tollnak látszó tárggyal a saját torkát egy tavalyi tüntetésen őrizetbe vett ellenzéki aktivista egy minszki bíróságon, miután azt mondták neki, hogy bűnvádi eljárást indítanak a családja és a szomszédjai ellen, ha nem vallja magát bűnösnek.

Nyakon szúrta magát egy ellenzéki aktivista a minszki bíróságon (videó 18+) 
Fotó: AP

A Radio Szvaboda (Szabad Európa Rádió) honlapjára olyan videofelvétel került fel, amelyen a vádlott, a 41 éves Szcjapan Latipau egy padon fekszik a tárgyalóteremben a vádlottak számára fenntartott elkerített részben, rendőrök veszik körül, és az emberek sikoltoznak.

Egy másik videó azt mutatta, amint Latipaut kivitték a kívül várakozó mentőhöz, az ingén feltehetően vérfoltok voltak.

A közelben álló őrök nem tudták azonnal kinyitni a ketrec ajtaját, mert nem volt náluk a kulcs - írta a Nasa Niva független fehérorosz hírportál. "Mire a cellát kinyitották, Szcjapan elvesztette az eszméletét".

Latipau apja tanúként vett részt a bírósági meghallgatáson.

Latipau az apjához beszélt a tárgyalóteremben. Azt mondta, hogy 51 napon át tartották egy cellában, amelyben kínozták, és figyelmeztette az apját, hogy hasonló sors vár rá is. Ezután elvágta a torkát egy tollra emlékeztető tárggyal - közölte a Vjaszna.

"Szcjapan felállt, levette az arckmaszját, és kijelentette: +Apám, a rendőrök azt mondták, hogy magánzárkába tesznek, a rokonaim és a szomszédjaim ellen pedig bűnvádi eljárást indítanak, ha nem teszek beismerő vallomást+"

- mondta az egyik barátja, Irina a Radio Szvabodának.

"Szcjapan ezután valami fehéret vett ki a fogsora közül, és szabályosan elkezdte elvágni a torkát. Mindenki sikoltozott. A rendőrök nem tudták azonnal kinyitni a vádlott ketrecét. Elveszítette az eszméletét. Kivezettek bennünket a tárgyalóteremből."

A fehérorosz egészségügy-minisztérium közölte, a férfi állapota stabil, miután a kórházban az orvosok altatásban kezelték a sebét. 

Latipaut tavaly szeptemberben vették őrizetbe, amikor a fehérorosz hatóságok megtorlásokkal válaszoltak a vitatott körülmények között hatodjára is elnökké választott Aljakszandr Lukasenka lemondását követelő tüntetésekre.

Lázadások szervezése, rendőri intézkedéssel való szembeszállás és csalás címén indult ellene eljárás,

és az állami televízióban azzal is megvádolták, hogy rendőröket akart megmérgezni. Latipau tagadta a vádakat.

Lukasenka kormánya ismételten kiváltotta a nyugati országok bírálatát, amikor május 23-án Minszkben leszállásra kényszerítette a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, hogy őrizetbe vegye a gépen utazó 26 éves ellenzéki aktivistát és bloggert, Raman Prataszevicset és orosz barátnőjét.

MTI