Rekordmértékben drágul egy újabb élelmiszer, aminek nagyon nem fogunk örülni

camera

1

Rekordmértékben drágul egy újabb élelmiszer, aminek nagyon nem fogunk örülni

Fotó: TASR - illusztráció 

Megosztás

2011 óta most a legmagasabb a kávé piaci ára – ennek oka az időjárás, illetve az aktuális logisztikai problémák.

„A helyzet számunkra rendkívül súlyos. A kávé ára rekordokat dönt, és semmi nem utal arra, hogy ez változik” – mondta a Hospodárske novinynek Viliam Matušek, a poprádi BOP (Baliarne obchodu Poprad) csomagolóvállalat marketingigazgatója, aki nemcsak a kávé piaci árának növekedésére, hanem a gyártási költségek emelkedésére is rámutatott.

A kávé piaci ára jelenleg 2,33 euró körül mozog fontonként, ami 450 grammnak felel meg. A tavaly februári árakkal összehasonlítva 93 százalékos drágulást tapasztalunk.

A lap ezért utánajárt, hogy mi okozza a kávé rekordmértékű drágulását. Mint minden földművelési ágazatban, a kávé esetében is jelentős befolyásoló tényező az időjárás, ami tavaly nem kedvezett a termesztésnek – magyarázta a HN-nek Jiří Cihlář a Next Finance elemzője.

Emellett más ágazatokhoz hasonlóan ebben is nagy szerepet játszott az ellátási lánc lelassulása. Mivel a kávét elsősorban hajókkal szállítják, a növekvő szállítási költségek mellett a hosszabb várakozási idő is közbeszólt. Ezzel párhuzamosan nőtt az energia és a csomagolóanyagok ára is.

Pozitív hír azonban az idén már viszonylag kedvező időjárás Dél-Amerikában, Brazíliában, amely a világ első számú kávétermelője, éppen ezért a terméskilátások is biztatóak a közeljövőre nézve.

A piaci ár növekedését a hazai kereskedők is megérezték. Marek Fajčík, az EBENICA COFFEE kávépörkölő tulajdonosa a lapnak elmondta, jelentősen nőtt a nyersanyag, a nem pörkölt kávé ára, bizonyos esetekben több mint a duplájára. Peter Šebeščák, a Fabbrica coffee vállalat képviselője szerint azonban az energiaárak emelkedését érezték meg ennél is nagyobb mértékben.

A poprádi BOP igazgatója hozzátette, amellett, hogy nincs egyetlen olyan tényező, amely ne drágult volna, vannak csomagolóanyagok, amelyekre már több mint 50 hete várnak.


(HNonline.sk)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program