Spórolni akar az állam, leépítik a vonatközlekedést bizonyos szakaszokon

camera

1

Spórolni akar az állam, leépítik a vonatközlekedést bizonyos szakaszokon

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

Az idei év nagy kihívást jelentett a vasút számára. Az eredeti terv az volt, hogy az állami vonatoknak 36 millió kilométert kell megtennük, az ambíciók azonban csökkentek, sőt, az év második felétől bizonyos járatokat is megszüntetnek.

A korlátozások a tervek szerint érintik majd a Pozsony és Zsolna közt szakaszt, az Érsekújvár felé vezető részt, valamint a Kassa és Zólyom (Zvolen) közti szakaszt is. Összesen kilenc vonalon tervezik korlátozni a vonatközlekedést – mutatott rá a Hospodárske noviny.

„A költségmegtakarítás érdekében a közlekedési minisztérium rendelete alapján áttérünk egyes távolsági vonatok számának csökkentésére, amely 2022. június 12-én lép életbe” – mondta Tomáš Kováč, a Szlovák Vasúttársasági szóvivője. Az érintett vonalakon ritkábban közlekednek majd bizonyos gyorsvonatok.

A járatok csökkentésére a pénzügyminisztériummal folytatott megbeszélések után szánták el magukat, Matovič tárcája ugyanis régóta rámutat az anyagi források nem költséghatékony kezelésére az állami vasúttársaságnál. Matovičék célja azonban nem a járatcsökkentés volt, épp ellenkezőleg, az állami cégen belüli folyamatok hatékonyabbá tételében látták a megoldást.

Problémát jelent egyebek mellett az üzemanyag és villanyáram árának az emelkedése is. Az állami dízelmozdonyok tavaly több mint 25 millió kilométert futottak. Akkor literenként átlagosan 1,007 euróért jutottak hozzá a gázolajhoz. Idén viszont literenként már 1,44 euró az átlagár. Ha tehát az idei ambiciózusabb tervben közel 30 millió kilométernyi össztávval számolnának, a fuvarozó üzemanyagszámlája 41,6 millió euróra rúgna.

A Hospodárske noviny összegyűjtötte, hogy pontosan mely járatok korlátozásával kell számolni:

• Regionális gyorsvonat 705 POVAŽAN Pozsonyból Zsolnára 11.36-kor csak munkanapokon közlekedik majd.
• Regionális gyorsvonat 706 POVAŽAN Zsolnáról Pozsonyba 6.24-kor csak munkanapokon közlekedik majd.
• Regionális gyorsvonat 712 POVAŽAN Zsolnáról Pozsonyba 12.24-kor csak munkanapokon közlekedik majd.
• Regionális gyorsvonat 870 ZÁMČAN Érsekújvárból Pozsonyba 16.06-kor nem közlekedik a nyári szünet alatt, tehát július 1-től szeptember 2-ig.
• Regionális gyorsvonat 910 GEMERAN Kassáról Zólyomba 5.23-kor nem közlekedik majd vasárnap.
• Regionális gyorsvonat 923 GEMERAN Zólyomból Kassára 19.13-kor nem közlekedik majd szombaton.
• Gyorsvonat 940 FATRAN Zólyomból Vrútkyba 5.02-kor nem közlekedik majd vasárnap.
• Gyorsvonat 941 FATRAN Vrútkyból Besztercebányára 5.13-kor nem közlekedik majd vasárnap.
• Gyorsvonat 942 FATRAN Besztercebányáról Vrútkyba 7.34-kor vasárnap a Zólyom-Besztercebánya szakaszon a 940-es gyorsvonat helyettesítőjeként közlekedik majd.


(HNonline.sk)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program