Panaszjelentések, elmarasztalások, fellebbezések a közgyűlésen

camera

1

Panaszjelentések, elmarasztalások, fellebbezések a közgyűlésen

(Archív felvétel) 

Megosztás

Csallóközi lenyomatok CCLXI.

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

(CXXXII. rész)

Komáromban – a háborús körülmények szorításában – 1915. július 27–28-án megtartotta rendes közgyűlését a Komáromi Református Egyházmegye. Németh István püspökkel az élén a lelkészi kar teljes számban megjelent, s ott voltak a világi képviselők is: Konkoly Thege Béla, Pogrányi József, Kacz Lajos, Szili János, Kis Albert (Pozsony), Dávidházy Lajos.

A tervezett tárgysorozat 36 pontból állt. Napirenden volt – egyebek mellett – a reformáció 400 éves emlékének megörökítése, a konventi kongraubizottság elvi határozatának megtárgyalása a lelkészek nyugdíjazásáról, indítvány lelkészözvegyek és árvák gyámsegélyének felemelésére stb.

A bírósági ülés a következő sorozattal tanácskozott (a zárójelben álló név az előadót jelöli):

1. Alakulás

2. Időszaki tanács megalakítása

3. Ádám D. fellebbezése presbiteri elmarasztaló határozat ellen (Varga S.)

4. Özv. Borzáné fellebbezése lakásbérkövetelés tárgyában hozott presbiteri határozat ellen (Varga S.)

5. Borza E. panasza Sedivy L. ellen (Kacz L.)

6. Borza E. fellebbezése (Vargha S.)

7. Borza Mór fellebbezése (Vargha S.)

8. Ádám D. fellebbezése (Vargha S.)

9. Sedivy perújítási kérvénye (Gyalókay L.)

10. Patay esperes fegyelmi panaszjelentése (Boros K.)

Másnap szerdán reggel 8 órakor a templomban Csekes Béla radványi református lelkész mondott imát, amely után a résztvevők a vármegyeház dísztermébe vonultak, mivel a gyűlések megszokott helye, a kollégium nagy terme kórházzá van átalakítva. Tóth Kálmán esperes imával kezdte a napot, majd kegyelettel emlékezett meg az elhunyt Kálmán Rudolf főgondnokról.

Letették az esküt az új tanácsbírók: Tuba Gáspár ekeli, Vargha Sándor komáromi lelkészek és dr. Kiss Albert pozsonyi egyetemi tanár.

Nagy Dávid nagymegyeri tanító és Sebestyén Ilona búcsi tanítónő is fogadalmat tettek.

Az elöljáróság végül a lelkészek „meleg pártolásába ajánlotta“ Soós Károly búcsi lelkész újonnan megjelent prédikációs kötetét, továbbá Vargha Károly jókai lelkész munkáját „a vallásos estek programmjáról“.


Lelkes Vince

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program