Nemzeti gyásznap van ma, módosul a tévék műsora is

camera

1

Nemzeti gyásznap van ma, módosul a tévék műsora is

Fotó: tasr 

Megosztás

Reggel 8 órától este 20 óráig tart pénteken a nemzeti gyásznap, amit csütörtökön hirdetett ki a kormány a 12 halálos áldozatot követelő szerdai autóbusz-baleset miatt. A gyász jeléül a lobogókat félárbocra eresztik.

Mint ismert a Nyitragerencsér (Nitrianske Hrnčiarovce) község kataszterében történt szörnyű balesetben 12 személy a helyszínen életét vesztette, közülük négyen gyerekek: egy Nyitra és Aranyosmarót között menetrend szerint közlekedő, javarészt isklásokat szállító autóbusz és egy kavicsot szállító teherautó karambolozott az első osztályú 65-ös úton. Ez Szlovákia történetének egyik legtragikusabb közlekedési balesete.


A nagymegyeri városháza előtt is félárbócra engedték a zászlót, az emberek pedig mécseseket gyújtva emlékeztek meg az elhunytakról.

Az állami jelképekről szóló törvény értelmében nemzeti gyászt a kormány hirdethet az államfő, a parlament elnöke, vagy a miniszterelnök halála esetén. Akkor is élhet ezzel a jogával, ha egy olyan személy halála, aki rendkívüli hatást gyakorolt a közéletre, társadalmi megrendülést vált ki, vagy ha Szlovákia területén, illetve a határain túl több áldozatot követelő, szintén országos megrendülést kiváltó tragédia történik.

Nemzeti gyásznapon a törvény tiltja a szerencsejátékot, ezért a Tipos irodái is zárva lesznek pénteken. A televízós műsorok is változnak ma: az RTVS, a Markíza és a Joj TV is jelezte, a mára betervezett vidámabb programjaikat leveszik a műsorról. Még a pénteken esedékes hokimeccseket is érinti a gyásznap: a Tipsport Liga mérkőzései előtt egyperces néma csenddel tisztelegnek az elhunyt áldozatok emléke előtt.

Szlovákiában eddig kilenc alkalommal hirdettek nemzeti gyásznapot, legutóbb 2016-ban, a Szlovák Köztársaság első elnöke, Michal Kováč halála miatt. A szerdaihoz hasonló tragikus baleset miatt utoljára 2009-ben tartott Szlovákia nemzeti gyásznapot, miután egy garamszécsi (Polomka) vasúti átkelőn vonattal ütközött össze egy autóbusz, és tizenketten meghaltak.

TASR

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program