Kínai áruval kapcsolatos vámcsalások paradicsomává váltunk, és ezt most 300 millió eurónk bánhatja!

2018. szeptember 10. - 12:14 | Belföld

A második Fico-kormány idején, 2013-ban és 2014-ben elkövetett vámcsalásokra derített fényt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). A vámosokat akkoriban a Pénzügyi Hatóság mai igazgatója, František Imrecze irányította, helyettese pedig a mai SNS-es pénzügyi államtitkár, Dana Meager volt.

Kínai áruval kapcsolatos vámcsalások paradicsomává váltunk, és ezt most 300 millió eurónk bánhatja!
František Imrecze (Fotó: TASR)

A Denník N megszerezte az OLAF ezzel kapcsolatos dokumentumát, mely szerint Szlovákia a kínai textillel és lábbelivel kapcsolatos vámügyi csalások paradicsomává vált az említett években. A vámhivatalok vagy szemet hunytak a csalások felett, vagy a rosszabbik verzió, amit szakértők inkább valószínűsítenek, hogy aktívan közreműködtek bennük.

Az OLAF számításai szerint Szlovákiának 302 millió eurót kellhet büntetésként befizetnie az EU kasszájába. Ez az összeg, amit az EU elveszíthetett az árazással kapcsolatos csalások miatt. A kivetett vámnak ugyanis Szlovákiában csak a 25%-a marad, a többi az EU kasszájába tart.

A csalásokat szervezett csoportok követik el, és lényegében arról szólnak, hogy a dokumentációban jelentősen leárazott termékek szerepelnek, hogy alacsonyabb vámot kelljen fizetniük utánuk. A vámhivatalok közreműködése nélkül azonban ilyen méretű csalást aligha lehetett volna végrehajtani.

Az OLAF tavaly fejezte be a leárazottan behozott kínai lábbelik és textil kapcsán indított vizsgálatot, és azt tanácsolták az Európai Bizottságnak, hogy a vámcsalásokat lehetővé tévő országoktól kérjék be a vámon kieső pénzt. Az egész EU-t tekintve 2,2 milliárd eurós csalásokról lehet szó, Szlovákiára ebből 302 millió euró esik - erősítette meg a Denník N-nek Sandra Juncu, az európai vizsgálótisztek szóvivője.

Az alulértékelt kínai áru java része valószínűsíthetően a hamburgi kikötőn keresztül érkezett Európába. A konténereket ott átpakolták kamionokra, a vámhivatali eljárást pedig nagyrészt Nagy-Britanniában, Szlovákiában, Csehországban, Franciaországban és Máltán végezték el. Textillel legnagyobb kiterjedésben a briteknél követtek el csalást, melynek értéke 1,9 milliárd euró lehet. Szlovákiát illetően 302 millió euróról van szó, a briteken kívül az összes országról viszont csak annyit tudni, hogy 300 millió euró felett jár.

Egyelőre persze nem biztos, hogy az Európai Bizottság az OLAF ajánlása alapján cselekszik, ha viszont igen, akkor arra elég csúnyán ráfizetünk. A Denník N osztott-szorzott, és kijött, hogy személyenként (beleértve a pici babákat és a nyugdíjas polgárokat is) kb. 54 eurónkból fizetik ki a büntetést. Ennyibe kerülne félmillió diák "ingyen" ebédje két és fél évig, a gyerekek és a nyugdíjasok ingyen vonatozása 23 évig, illetve ekkora összeget tesz ki a teljes támogatási csomagunk a hosszú távú stratégiai kutatás-fejlesztési projektekre, vagy az egész tavalyi pénzcsomag, amit beruházóknak fizetett az állam, és könnyebb terepen ennyibe kerülne 30 km autópálya.

A szlovák hivatalok mostanáig nem tájékoztattak a vámhivatalokon elkövetett csalásokról, holott tudtak róla. A Vámhatóság korábbi vezérigazgató-helyettese, Peter Cvik szerint ez az eddigi legnagyobb dokumentált adó-, illetve vámcsalás, amit Szlovákiában követhettek el. Becslése szerint 10, de akár 100 ezernyi tonnában is mérhető az alulértékelt textil. Úgy véli, ilyesmit a vámhivatalok közreműködése nélkül nem lehet kivitelezni.

(Denník N/parameter)