A gyarmatosítás korában elkövetett tömeggyilkosságoknak sok ezer ausztrál bennszülött esett áldozatul

camera

1

A gyarmatosítás korában elkövetett tömeggyilkosságoknak sok ezer ausztrál bennszülött esett áldozatul

aboriginal-culture-and-dancing 

Megosztás

A gyarmatosítás korában elkövetett tömeggyilkosságoknak sok ezernyi ausztrál őslakos esett áldozatul - erről számoltak be az események kronológiáját először összeállító történészek.

Az 1788 és a 20. század közepe közötti időszak alatt mintegy 500 tömeggyilkosságot követtek el az európai telepesek az őslakosok ellen Ausztrália-szerte. A Newcastle Egyetem történész kutatói a telepesek naplói, korabeli újságok híradásai, az őslakosoktól kapott bizonyítékok, állami és szövetségi archívumok dokumentumai alapján először katalogizálták az erőszakos cselekményeket.

"Eddig a gyarmati Ausztráliában elkövetett 250 tömeggyilkosság helyszínét azonosítottuk, és úgy számítjuk, hogy mire a projekt végére érünk, 500 helyszínt találunk" – mondta el Lyndall Ryan, a kutatás vezetője

Ryan szerint a 250 tömeggyilkosságban 6200 áldozatot azonosítottak, közülük száznál is kevesebb volt európai. A kutatók tömeggyilkosságként határoztak meg minden olyan incidenst, amelyben több mint hat embert öltek meg.

A kutatás várhatóan 2019-ben fejeződik be. Közben heves viták zajlanak Ausztráliában az első európai telepesek megérkezésének idei, 230. évfordulójával kapcsolatban.

Az első flotta Sydneybe érkezésének napja – 1788. január 26. – nemzeti ünnepnek számít Ausztráliában. Az első hajók zömmel fegyenceket és katonákat szállítottak a kontinensre Nagy-Britanniából. A bennszülöttek egy része ugyanakkor az ünnepnapot a "megszállás napjának" tartja. Egy idei felmérés szerint az ausztrálok fele azt szeretné, ha megváltoztatnák a nemzeti ünnep dátumát.

A konzervatív kormány ellenzi az ünnepnap megváltoztatását, az őslakos aktivisták azonban arra hivatkoznak, hogy a változás azért is fontos lenne, hogy Ausztrália szembenézhessen a múltjával.

A 23 milliós népességű Ausztráliában mintegy 700 ezer őslakos él, akiknek gazdasági és társadalmi helyzete csaknem minden felmérés szerint nagyon kedvezőtlen.

(MTI)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program