Kočner megy a sittre, döntött a Legfelsőbb Bíróság!

camera

1

Kočner megy a sittre, döntött a Legfelsőbb Bíróság!

Marian Kočner (Fotó: TASR) 

Megosztás

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön elrendelte Marian Kočner vállalkozó letartóztatását, részben helyt adva a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze által benyújtott panasznak. Az ügyész a Specializált Büntetőbíróság vizsgálóbírójának döntése ellen fellebbezett. Pavol Rusko, a Markíza TV volt igazgatója szabadlábon védekezhet. A két férfi ellen a Markíza tévétársasággal kapcsolatos, csaknem 70 millió euró értékű váltók hamisítása ügyében folyik eljárás.

Kočnert a tárgyalóteremből el is vitték egyből a pozsonyi büntetésvégrehajtási intézetbe – közölte Alexandry Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

František Mozner, a szenátus elnöke az ügyészi kérelem ama pontjának adott helyt, ami a vizsgálati fogság preventív jellegét forszírozta, ugyanis fennáll a gyanúja, hogy a letartóztatott szabadlábon folytatná bűncselekmények elkövetését. Azt nem látta megalapozottnak, hogy a gyanúsított tanúkat befolyásolhatna vagy akadályozhatná a nyomozást.

A bíró hangsúlyozta, hogy a gyanúsított a vád szerint szofisztikált módszerrel követhette el a bűncselekményt, mégpedig 2006-tól kezdődően hosszabb időn keresztül, azzal a céllal, hogy a nagy értékű vagyoni kár értékét jócskán meghaladó pénzügyi haszonra tegyen szert.

A döntés ugyan végleges, de Kočner ügyvédje, Martin Pohovej szerint rendkívüli fellebbezést készül benyújtani az Alkotmánybírósághoz, amint kézhez kapja az írásos határozatot.

"Győzött az igazság, a törvényesség és a bátorság, ez pedig üzenet a tisztességes embereknek arról, hogy az igazságszolgáltatás működik és mindenkinek eljön az ideje" – adott hangot elégedettségének Ján Šanta ügyész.

Hozzátette, elégedett a döntéssel, mivel az egyik gyanúsított rács mögé kerül, miközben a másik jogai is korlátozottak, lévén hogy a gyilkossági ügyével összefüggésben elektromos karkötőt kell hordania.

Rusko ügyvédje, Marek Para nem kívánta kommentálni a mostani döntést, és újságírói kérdésre elmondta, nem tud róla, hogy védence változtatni kívánna vallomásán a váltókkal kapcsolatban. Rusko ugyanis egy másik perben igazolta, hogy az ő aláírása szerepel a váltókon.

Mind Kočner, mind Rusko tagadják, hogy meghamisították volna azt a négy váltót, amelyet állítólag 2000-ben állítottak ki, amikor Rusko volt a Markíza társtulajdonosa és igazgatója. Kočner egyik cége, mely a váltók állítólagos tulajdonosa, követeli annak értékét elsőrendűen Ruskótól, közvetve pedig a Makrízától mint kezestől. Összesen 42 millió eurót követel, az egyik váltó perében pedig első fokon már sikerrel járt. Az ítélet abban az ügyben azonban nem jogerős.

(TASR)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program