Tavaly 32 szlovák állampolgár vált emberkereskedők áldozatává

Megosztás

Évről évre egyre több az olyan eset, amikor mit sem sejtő emberek külföldi munkavégzés reményében elutaznak, majd szörnyű következményekkel szembesülnek.

Nyáron általában növekszik a külföldi munkavégzés iránti érdeklődés, ezt pedig előszeretettel használják ki az embereket csőbe húzó szervezett csoportok. A bűnözők elsősorban a nőket szemelik ki, akiknek kedvező munkát ígérnek, helyette azonban elrabolják, majd szexrabszolgaként végzik valamelyik távoli országban.

A rendőrségi statisztikákból kiderül, tavaly összesen 32 szlovák állampolgár vált emberkereskedők áldozatává. 2008 óta már 231 ilyen esettel foglalkozott a belügyminisztérium.

A Bűnmegelőzési Szervezet igazgatója, Jozef Halcin elmondta, a leggyakrabban visszautasíthatatlan ajánlatokkal csábítják a fiatalokat – a legtöbbször Nagy-Britanniába és Észak-Írországba.

Amikor megérkeznek külföldre, általában elveszik az irataikat, mobiltelefonjukat, majd teljesen más feltételeknek kell eleget tenniük, mint azt korábban ígérték.

Mi a teendő, ha gyanús álláshirdetést találunk? Először is fontos, hogy ellenőrizzük a munkaadót a munkahivatalban vagy az emberkereskedők áldozatainak létrehozott nemzetközi segélyhívón. Második esetben érdemes iratainkat lemásolni, valamint derítsük ki, probléma esetén milyen intézményhez fordulhatunk külföldön.

noviny.sk/para

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program